آسیب شناسی مطالعات آب وهواشناسی در ایران (با تاکید بر آب وهواشناسی توریسم)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی آب و هوا شناسی
  • کد COI اختصاصی: COLIMACONF01_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1422
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن ذوالفقاری

دانشیار اقلیم شناسی گروه جغرافیای دانشگاه رازی، کرمانشاه،ایران

جعفر معصوم پور

استادیار اقلیم شناسی گروه جغرافیای دانشگاه رازی، کرمانشاه،ایران

چکیده

آب وهواشناسی یکی از مهمترین دانشهای بشری است که با مطالعه فرایندهای جوی و شناسایی قوانین حاکم بر رخداد پدیده های جوی غالب در هر منطقه سعی می کند ویژگیهای اقلیمی مناطق مختلف را شناسایی نموده و با تفسیرها وتحلیلهای علمی، مسئولین وکاربران را در بهره برداری از توانهای اقلیمی یاری نماید .این علم همچنین با شناسایی و نمایش محدودیتها و آسیبهای اقلیمی هرمنطقه، در تلاش است راهکارهای مناسبی را برای کاهش آثار و پیامدهای اقتصادی و اجتماعی، ناشی از عناصر اقلیمی که می تواناز آنها به مخاطرات اقلیمی نیز تعبیر نمود، ارائه نماید. با این توصیفات، آب وهواشناسی یکی از مهمترین و کاربردی تریندانشهای بشری است که توانمندیهای آن نه تنها در زمان حال بلکه در جهان آینده نیز که دستخوش تغییرات اقلیمی گسترده ایخواهد بود، آشکار است. بطور مثال، رویکرد آب وهواشناسان در سالهای اخیر به چالش اساسی تغییر اقلیم و پیامدهای متعدد آن،نشانگر مسئولیت شناسی وتوانمندیهای آب وهواشناسی و متخصصان این علم در جهان در حال تغییر است.اگر چه آب وهواشناسی را نمی توان علمی نوپا قلمداد نمود ولی واقعیت این است که گسترش شبکه های ایستگاههای هواشناسی ودگرگونی شیوه های جمع آوری اطلاعات جوی، راه اندازی پایگاههای متعدد اطلاعاتی اینترنتی، ظهور و توسعهکامپیوتر و نرم افزارهایکامپیوتری وهمچنین رشد و توسعه دیدگاهها و موضوعات نو در علوم جوی طی دهه های گذشته، انقلابی به تمام معنا در آب وهواشناسیایجاد نموده است. آب و هواشناسی نوین در ایران نیز با تاثیر پذیرفتن از تحولات علمی و تکنولوژیکی جهان، طی سالهای اخیر ازنظر کمی و کیفی تغییرات مهمی را تجربه کرده است. نگاهی به عناوین و تعداد کتب، مجلات، پایان نامه ها و پروژه هایتحقیقاتی در سالهای اخیر در ایران نشان میدهد که رشد کمی بسیار خوبی از نظر تعداد منابع علمی و تعداد محققان در اینرشته مشاهده می شود. البته این فقط یک روی سکه است؛ چرا که بررسی محتوایی مطالعات علمی منتشر شده نشان می دهد کهمتاسفانه کیفیت کارهای منتشر شده در سالهای گذشته نه تنها پا به پای کمیت این کارها، پیشرفت نکرده است، بلکه به جرات میتوان ادعا نمود که روند افت کیفیت مطالعات آب وهواشناسی با سرعت زیادی در حال گسترش است. شواهد و قرائن نیز نشان می دهندکه آب وهواشناسی در ایران نیازمند یک آسیب شناسی جدی است. در این نوشتار سعی خواهیم نمود به مهمترین مسائل این رشته درایران بپردازیم و چالش های پیش روی آب وهواشناسی و آب وهواشناسان ایران را در حد توان، مورد کنکاش و بررسی قراردهیم.

کلیدواژه ها

آسیب شناسی، آب وهواشناسی، آب وهواشناسیکاربردی، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.