ارزیابی تاثیر پارامترهای مختلف بر میزان بهره وری گندم با استفاده از هوش مصنوعی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 18، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-18-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین فضل اولی

گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

شادی صراف

گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.

جواد وجاهت

گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

علیرضا عمادی

گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.

چکیده

در پژوهش حاضر با بهره گیری از هوش مصنوعی، بهره وری گندم در شهر ساری به عنوان محدوده مورد مطالعه با لحاظ سایر پارامترهای دخیل در تولید مورد بررسی قرار گرفته است. تغییرات خصوصیات موفولوژیکی و فیزیولوژیکی چهار رقم گندم مورد مطالعه تحت تیمارهای مختلف خاک ورزی و سطوح رطوبتی مختلف قابل ملاحظه و قابل تامل بود به گونه ای که در اغلب موارد اثرات هر یک از تیمارهای مورد استفاده و همچنین اثرات متقابل آن ها بر روی خصوصیت مورد ارزیابی در سطوح مختلف ۱ و ۵ درصد خطا معنادار شد. عملکرد بیولوژیکی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل موردنظر به ترتیب برای ارقام نیک نژاد، چمران، الوند و سرداری تحت شرایط خاک ورزی مرسوم و آبیاری معادل ظرفیت زراعی به ترتیب معادل ۱۶/۲۵، ۱۸/۵، ۱۶/۵ و ۱۷/۲ تن بر هکتار و تحت شرایط بدون خاک ورزی با تنش شدید دیم به ترتیب معادل ۸/۳، ۸/۲، ۸/۶ و ۹/۶ تن بر هکتار به دست آمد. روند تغییرات خصوصیات عملکردی برای ارقام دیم سرداری و الوند به مراتب کمتر از تغییرات مشاهده شده برای دو رقم آبی نیک­نژاد و چمران بود و به طورکلی شرایط خاک ورزی مرسوم و حداقل تنش رطوبتی برای نیل به تولید قابل قبول برای ارقام مختلف ضروری خواهد بود و کاهش چشمگیری در خصوصیات عملکردی مورد انتظار اتفاق نیفتد. اثر ارقام کشت شده بیشتر بر خصوصیت وزن هزار دانه و ارتفاع موثر بود، به نحویکه به طور کلی این عامل از طریق فاکتورهای دیگر مانند تغییر در تراکم کشت گندم می تواند عملکرد بیولوژیکی و تولید کلی گیاه را یکسان نماید ولی بعضی از خصوصیات مانند تحت تنش قرار گرفتن رقم خاص مد نظر از قبیل ارقام سرداری و الوند مقاومت بیشتری از خود نشان دادند و عملکرد آنها تحت شرایط تنش با تغییرات کمتری نسبت به دو رقم چمران و نیک نژاد تولید زیستی و یا سایر خصوصیات مورد بررسی را نشان داد.

کلیدواژه ها

خاک ورزی, کشاورزی, گیاه, موجک, MATLAB

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.