پیش بینی انواع سد و اهمیت آن در آبیاری اراضی کشاورزی
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: همایش ملی علوم مهندسی آب و فاضلاب
- کد COI اختصاصی: NCWWE01_075
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1093
نویسندگان
استادیار دانشکده کویر شناسی دانشگاه سمنان
استادیار دانشگاه سمنان
استادیار دانشکده کویر شناسی دانشگاه سمنان
چکیده
بدلیل نیاز روز افزون به آب و عدم دسترسی به منابع تامین کننده آن , حفظ و استفاده از منابع آب ضروری به نظر میرسد, که درمناطقی که دارای آب زیر زمینی و بستر مناسب هستند , احداث سد های زیر زمینی می تواند یکی ازگزینه های مطلوب باشد .تاریخچه استفاده از سد در ایران و جهان به تمدن های قدیمی برمی گردد به عنوان مثال سدهای زیر زمینی در جزیره ساردینا درزمان رومیان ساخته شده است ، ولی هم اکنون سدهای زیر زمینی با توجه به مزایایی که نسبت به سدهای سطحی دارد تقریبا دراکثر مناطق دنیا به کار برده می شوند. هدف از طراحی سد بخصوص سدهای زیر زمینی را به طور کلی می توان در چهار بخش زیر خلاصه نمود. -1 تامین آب مصرفی -2 مدیریت منابع آب ( مانند مسدود کردن چند چشمه یا قنات و هدایت آب آنها به چشمه اصلی یا مادر چاه قنوات )-3 جلوگیری از پیشروی آب شور به آب زیر زمینی مانند سواحل و دشت های نمک -4 زیست محیطی مانند پخش آلودگی یا تشعشعات هسته ای و اثرات سوء آنها بر آب های زیرزمینی. از جمله مزایایی که سد های زیر زمینی نسبت به سد سطحی دارد به این شرح است:-1 هزینه ساخت بسیار پایین تر -2 نزدیکتر بودن سد به محل مصرف -3 عدم کاهش آب به علت تبخیر سطحی-4 بهداشتی تر بودن مصرف آب آن به علت گندزدایی از میکروب. سدهای خاکی معمولا ارزان تر از سد های بتنی تمام می شود وبه همین مناسب در جایی که عرض رودخانه (طول سد) زیاد باشد سد های خاکی در شرایط یکسان اقتصادی تر به نظر می رسند.یکی از شرایط عمده برای احداث سد های خاکی وجود مصالح خاکی مناسب در محل سد است که از اهم این مصالح،مواد غیرنفوذ(رس وسیلت است است،سایر مصالح از قبیل شن و ماسه نیز باید در محل و یا فاصله معقولی از کارگاه وجود داشته باشد. سدکه از سد های خاکی بزرگ (ایران و دنیا) است در شمال پلور (تهران) واقع است و ارتفاع تاج آن تا کف بستر شالوده متر می « لار »باشد.کلیدواژه ها
سد، منابع آب، آبیاری، آب های زیر زمینیمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.