نقش طراحی و معماری شهری در کاهش یا افزایش جرم با تاکید بر رویکرد C.P.T.E.D

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تاثیر متقابل حقوق بین الملل و حقوق داخلی در توسعه قوانین
  • کد COI اختصاصی: CONGREGATE01_096
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 261
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم میرزائی

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق کیفری و جرم شناسی،واحد گرگان ، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان ، ایران

محدثه صادقیان لمسراکی

استادیار، دکتری حقوق کیفری و جرم شناسی،واحد گرگان ، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان ، ایران

چکیده

درفرآیند شکل گیری و بروز رفتار های خشونت آمیز عوامل متعددی نقش دارند. از جمله مهمترین آنها فضاهای بی دفاع هستند.فضاهای بی دفاع شهری از جمله فضا هایی هستند که به دلیل ویژگی های کالبدی و اجتماعی، فرصت بزهکاری و خشونت درآنهابالا است. دراین پژوهش نقش فضاهای بی دفاع شهری در وقوع جرم با تاکید بر رویکرد (C.P.T.E.D پیشگیری از جرم از طریقطراحی محیطی) پرداخته شده است. امروزه توجه به مفهوم امنیت شهروندان و روش های ارتقای آن، به عنوان یکی از اولویت هایاساسی کارشناسان، متخصصان و تئوری پردازان حرفه ای شهری تبدیل شده است. صرفنظر از اثرات اجتماعی و فرهنگی ناشی ازبرنامه ریزی و طراحی محیط های امن شهری برالگوهای رفتار شهروندی و بهبود کیفیت محیطی نواحی مسکونی، تبیین ویژگی واثرات مرتبت بر نقش کالبدی شهری کاهش جرائم شهری و یا کاستن از وقوع جرم، موضوع مستقل و با اهمیتی است که در قالبتئوری های نوین شهرسازی بدان اشاره می شود. در مقاله حاضر پس از ذکر مقدمه ای برانگیزه ها و ضرورت های نظری در حوزهامنیت عمومی شهری، به نقش کالبدی شهر (برنامه ریزی، طراحی و معماری صحیح شهری) در کاهش و پیشگیری از جرائم شهریدر رویکرد C.P.T.E.D اشاره می شود و مفاهیم، اصول، پارادایم ها و استراتژی های این رویکرد به اختصار مورد اشاره قرار می گیرد.این امر از آن جهت دارای اهمیت است که امروزه در فرایند های طراحی فضاهای شهری کمتر به پتانسیل های بالاقوه مناطق شهرو ساختمان ها در کاهش یا جلوگیری از جرائم توجه می شود. رویکرد حاضر را می توان کارآمد و بهینه محیط مصنوع در کاهشجرائم شهری قلمداد کرد که در بهبود کیفیت زندگی و افزایش زضایتمندی شهروندی تاثیر بسزایی دارد. روش تحقیق پژوهش حاضرتحلیل- اسنادی است که به تبیین محتوایی و مکانیسم کارایی این رویکرد در محیط های شهری کنونی ما توجه خواهد کرد که ازطریق طراحی شهری ازمیزان وقوع جرائم شهری کاسته می شود که در مقاله حاضر در قالب راهکارهای اجرایی وراهبردی مورد اشارهقرار گرفته است.

کلیدواژه ها

طراحی ومعماری شهری، کاهش جرائم، فضاهای بی دفاع شهری، امنیت، نظارت اجتماعی، C.P.T.E.D

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.