قراردادهای الحاقی در حقوق ایران و ایالات متحده ی آمریکا

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تاثیر متقابل حقوق بین الملل و حقوق داخلی در توسعه قوانین
  • کد COI اختصاصی: CONGREGATE01_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مکرمه دارایی

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی،گرگان، ایران

علی اکبر اسماعیلی

استادیار گروه حقوق،واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان،ایران

فاطمه علیزاده

استادیار گروه حقوق،واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان،ایران

چکیده

در پژوهش حاضر، عقود الحاقی در دو کشور ایران و آمریکا به عنوان مصداقی از نظام های حقوقی نوشته وکامن لو مورد مقایسه یتطبیقی قرارگرفت و ویژگیهای شروط قراردادی غیرمنصفانه، شامل آثار، ضمانت اجرا، اثرات شروط قراردادی غیرمنصفانه در دو نظامحقوقی ایران و آمریکا تبیین گردید. همچنین ضمن مقایسهی شروط سلب و محدودکننده ی مسئولیت با نهادها و مفاهیم مشابه،میزان اعتبار آنها، قلمرو و آثار شروط عدم مسئولیت به همراه شرایط نفوذ در آثار آنها مورد بررسی قرارگرفت و در نهایت طرق مقابلهبا شروط غیرمنصفانه در قراردادهای الحاقی شامل قواعد قابل اعمال و نفوذ و انواع روشهای دادگاه های هر دو کشور در تعدیل یااحیانا ابطال شروط غیرمنصفانه در اینگونه قراردادها بررسی شد. بدین نحو که این امر در حقوق کامن لو و آمریکا بیشتر متکی بهرویه ی قضایی، دادگاه های انصاف، نظریه ی غیرمنصفانه و گزاف بودن شروط قراردادی و به ویژه قانون متحدالشکل تجاری آمریکا بودهو در طی بررسی پرونده ها، ضمن در نظر گرفتن ۱- جزئی از قرارداد و قلمرو تراضی طرفین بودن و ۲- از لحاظ معیارهای نوعی وشخصی، غیرمنصفانه و گزاف بودن، رای صادر می کنند ولی برعکس در حقوق ایران، نظریهی غیرمنصفانه و گزاف بودن شروطقراردادی به صراحت مورد قبول واقع نشده است و در مقابله با شروط غیرمنصفانه، بیشتر با توجه به قوانین متفرقه ی موضوعه مانندمادهی ۹۷۵ قانون مدنی، ماده ی ۶ آیین دادرسی مدنی، قواعدی مانند قاعده ی لاضرر، اوضاع و احوال حاکم به ویژه نظریهی شروطضمنی، مبادرت به صدور رای می نمایند.

کلیدواژه ها

قراردادهای الحاقی، حقوق ایران، ایالات متحده ی آمریکا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.