آثار حقوقی قراردادها با تکیه بر عقود خیاری و جایز

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تاثیر متقابل حقوق بین الملل و حقوق داخلی در توسعه قوانین
  • کد COI اختصاصی: CONGREGATE01_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 151
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد برادران کناری

دانشجوی دکتری گروه حقوق خصوصی، واحد گرگان ،دانشگاه آزاد اسلامی ، گرگان، ایران

سوسن نریمانی

استادیار گروه معارف اسلامی، واحد گرگان ، دانشگاه آزاد اسلامی ، گرگان ،ایران

علیرضا سلامی

استادیار گروه حقوق ، واحد گرگان ،دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران

چکیده

عقد خیاری، عقدی لازم است که به طرفین عقد یا یکی از آنها، حق فسخ (خیار شرط) داده شده باشد به طوری که صاحب خیاربتواند در حدود شرط، عقد را فسخ کند. و عقد جایز، به عقدی گویند که هر یک از طرفین، هر وقت بخواهند میتوانند آن را بر همزنند. عقد جایز و عقد خیاری شبیه به هم هستند اما تفاوت هایی هم دارند که می بایست تفاوت آن ها معلوم گردد. شناخت اینتفاوت ها باعث می شود آثاری که از عقود طرفین معامله ایجاد می شود برای آن ها روشن شودو با شناخت آنها معلوم می شودبخاطر ماهیت و احکام و آثار متفاوتی که دارند اشکالاتی برای نظام معاملات بوجود می اید لذا بررسی این تفاوت میان عقود خیاریو عقود جایز دارای ضرورت است .در این پژوهش بعد از تبیین و روشن سازی مفاهیم و کلیات بحث بر پایه روش توصیفی و تحلیلی،با یک سیر مطالعاتی در خلال اندیشه های فقهی علمای متقدم و متاخر شیعی به تفاوت ها در میان عقد خیاری و عقد جایز پرداختهایم. هدف از این پژوهش ماهیت و بررسی عقود خیاری در مقابل عقود جایز است، همچنین شرط خیار با دیگر شروط را از نگاهماهیتی مقایسه نموده و به این سوال پاسخ می دهیم که تفاوت عقودخیاری و عقود جایز در فقه اسلامی چگونه خواهد بود. نتایجاین پژوهش نشان می دهد، عقودی وجود دارند که بدلایل آمره بودن، خیار در آن راه نیافته است.با توجه به یافته های بدست آمدهعقود خیاری مختص به عقود لازم می باشد چرا که در عقود جایز طرفین خود مجاز به فسخ قرارداد هستند پس طرفین راهی را برایفسخ و برهم زدن معامله با طرح عقود خیاری در معامله ایجاد می کنند.

کلیدواژه ها

عقد لازم،عقد جایز،عقد خیاری،معاملات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.