نقش آموزش و پرورش در توسعه انسانی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی آموزش و پرورش با رویکرد مدارس هوشمند، معلمان خلاق و دانش آموزان متفکر در افق ۱۴۰۴
  • کد COI اختصاصی: MAECONEF01_722
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیژه قاسمی اسب چینی

کارشناسی علوم تربیتی و مدیریت برنامه ریزی

چکیده

منابع انسانی (سرمایه انسانی) عاملی عمده در رشد و پیشرفت هر سازمان است. نظام آموزش و پرورش از جمله نظام هایی است که در همه جوانب و فعالیت های سازمانی (درون داد، فرآیند، برون داد، پیامدها) به شکل مستقیم و موثر به عامل انسانی متصل است و حضور و فعالیت انسان در همه فرآیندها و مراحل، لازم و واضح است. تاثیر منابع متعدد، به ویژه منابع انسانی در آموزش و پرورش و پیشرفت آن امریست واضح و مبرهن. توسعه و پیشرفت به معنای عام کلمه، باید برای «انسان» و توسط «انسان» باشد. یکی از مولفه های توسعه و ارزیابی آن، میزان برخورداری از «آموزش» است و بدون شک تحقق این آموزش توسط نظام آموزش و پرورش و با نقش آفرینی منابع انسانی رخ می دهد. پایداری و تاثیر توسعه در هر جامعه ای به حفظ و حراست نیاز دارد و اصلی ترین نهاد اجتماعی که در این موضوع می تواند در نقش تولیدکننده، مصرف کننده و محافظت کننده ظاهر شود، نظام آموزش و پرورش است که در آن منابع انسانی عامل تحقق این امر است. نظام آموزش و پرورش در نگاه کلی به چندین وزارتخانه، دستگاه و نهادهای متولی امر آموزش و پرورش، مرتبط است، اما در نگاه خاص، تولیت این امر به وزارت آموزش و پرورش برمی گردد که متولی تعلیم و تربیت شهروندان مشمول در طول ۱۲سال از عمر ایشان (۶ تا ۱۸ سالگی) است. از سوی دیگر این وزارتخانه عامل و تولیدکننده سرمایه انسانی جامعه نیز می باشد (هر چند در جامعه کنونی ما علیرغم گفتارهای متعدد درباره شان و منزلت آموزش و پرورش و نقش و تاثیر عظیم آن، کوچک انگاری نسبت به آن کاملا نهادینه شده و هیچ همت عالی و موثری، حاضر به اعطای عملی و عملیاتی این نقش به آموزش و پرورش و پرداخت هزینه های آن نیست تولید «سرمایه انسانی» مستلزم سرمایه گذاری طولانی مدت و صبورانه در آموزش و پرورش است. بسیاری از متولیان جامعه (سیاستگذاران و مجریان) صبر و حوصله ای به وسعت زمان حضور یک دانش آموز در مسیر تحصیلی اش در آموزش و پرورش را ندارند و همواره در جست و جوی عوامل پیشرفت در جاهای نامرتبط و زود بازده هستند. راهبرد کلان ۱۰ در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش «ارتقای جایگاه نظام تعلیم وتربیت کشور را به عنوان مهم ترین نهاد تربیت نیروی انسانی و مولد سرمایه اجتماعی ... به عنوان امر حاکمیتی و با توسعه مشارکت همگانی» دانسته است

کلیدواژه ها

آموزش و پرورش،توسعه انسانی ،نقش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.