بررسی نقش گردشگری پیرامون در توسعه کالبدی شهرها(مطالعه موردی: شهر بدره)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین همایش ملی سکونتگاه های انسانی ایران
  • کد COI اختصاصی: HSICONF01_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه عموزاده

مربی، گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور ، تهران، ایران

چکیده

تاثیرات متقابل فضایی و روابط عملکرد ی بین شهرها با نواحی پیرامونی و از آن جمله نواحی روستایی واقع در حوزه نفوذ آن ها، در نتیجه توسعه گردشگری به مرور منجر به تغییرات مختلف از جمله تغییرات کالبدی - فضایی در آنها شده است . هدف این پژوهش بررسی نقش گردشگری در تغییرات کالبدی - فیزیکی شهرها و حومه های اطراف آن ها می باشد. روش تحق یق توصیفی - تحلیلی بوده است و جمع آوری داده های مورد نیاز به دو روش کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته است . جامعه آماری این تحقیق شامل ساکنان شهر بدره و ساکنان ۵ روستای واقع در حومه این شهر می باشد. حجم نمونه ۱۸۲ می باشد که با استفاده از فرمول کوکران به دست آمده است و به روش نمونه گیری تصادفی مورد مصاحبه قرار گرفتند. ابزار تحقیق پرسشنامه می باشد که پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ تائید شد. نتایج تحلیل همبستگی اسپیرمن نشان داد که چون احتمال معنی دار ی p ۰/۰۱ است ، با سطح اطمینان ۹۹ درصد رابطه بین توسعه گردشگری روستایی و تغییر در توسعه کالبدی شهر بدره و حومه های اطراف آن رابطه ای معنی دار می باشد و توسعه ی گردشگری موجب تغییرات مثبت (افزایش فضاهای تفریحی ، بهبود امکانات اقامتی ، ایجاد و افزایش راههای ارتباطی ، خدمات پذیرایی ) و منفی (ایجاد خانه های دوم، قیمت زمین ، ایجاد فضاهای درمانی و بهداشتی ، تغییر کاربری اراضی شهری ) در بعد کالبدی - فیزیکی در شهر بدره شده است . همچنین با توجه به نتایج حاصل از آزمون بتا و T به این نتیجه رسیدیم که تاثیر متغیرهای مستقل سبک معماری ، ایجاد خانه های دوم، تغییر مصالح ساختمانی (کیفیت ابنیه )، قیمت زمین و تغییر کاربری اراضی بیشترین تاثیر مثبت را بر متغیر وابسته تاثیر گردشگری حومه های اطراف شهرها بر توسعه کالبدی شهر بدره دارد، اما متغیرهای خدمات اقامتی ، ایجاد و افزایش راه ها ی ارتباطی و خدمات پذیرایی تاثیر مثبتی ندارد.

کلیدواژه ها

گردشگری ، روابط متقابل شهر و روستا، توسعه کالبدی شهر، شهر بدره.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.