مقایسه طرحواره های هیجانی ، آشفتگی روانشناختی و برچسب اجتماعی در مادران دارای فرزند اتیسم و فرزند عادی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی پژوهش های حرفه ای در روانشناسی و مشاوره با رویکرد از نگاه معلم
  • کد COI اختصاصی: CFTP10_1886
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه احدزاده

کارشناسی ارشد روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایرا ن

سیدولی اله موسوی

دانشیار گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایرا ن

سجاد رضائی

دانشیار گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایرا ن

سیدسینا شمس اسلامی

دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایرا ن

چکیده

رفتار کودکان با اختلال اتیسم موجب ایجاد تنش و فشار روانی بر اعضای خانواده (به ویژه مادر) می شود که پیامد آن را می توان در افزایش آشفتگی روانشناختی و کاهش کارکرد مناسب والدگری مشاهده نمود. پژوهش حاضر به منظور مقایسه طرحوارههای هیجانی ، آشفتگی روانشناختی و برچسب اجتماعی در مادران کودکان دارای اختلال اتیسم و کودکان عادی انجام شد. طرح پژوهش حاضر توصیفی واز نوع علی مقایسه ای است . آزمودنی ها متشکل از ۶۴ نفر مادر دارای فرزند مبتلا به اختلال اتیسم (که با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند) و ۶۴ نفر مادر دارای فرزندعادی (که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند) بود که به پرسشنامه های طرحوارههای هیجانی لیهی (_LESS۲۰۰۲)، مقیاس آشفتگی روانشناختی کسلر(_K۱۰۲۰۰۲) و پرسشنامه برچسب اجتماعی درونی شده رضایی و همکاران (۱۳۸۸) پاسخ دادند، تحلیل دادهها با استفاده از آزمون ناپارامتری یومان-ویتنی انجام شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که طرحوارههای ناسازگار هیجانی در ابعاد قابل درک بودن، نشخوار فکری ، توافق عمومی ، عقلانی بودن، پذیرش و سادهانگاری هیجانات ، در مادران دارای فرزند اتیسم به طور معناداری بیشتراز مادران دارای فرزند عادی بود (۰۰۱/۰.(p< همچنین پریشان ی روانشناختی درمادران دارای فرزند اتیسم به طور معناداری بیشتراز مادران دارای فرزند عاد ی بود (۰۰۱/۰.(p< ابعادتفکردیگران، تفکر شخص ، رفتارهای اجتناب ی ونمره کل برچسب اجتماعی در مادران دارای فرزند اتیسم نیز به طور معناداری بیشتراز مادران دارای فرزند عادی بود (۰۰۱/۰.(p< در نتیجه والدین دارای کودکان اتیسم نسبت به والد ین دارای کودکان عادی دارای طرحوارههای هیجانی غیرانطباق ی فعالتر و آشفتگی روانشناختی بیشتری هستند و در برابر تصورات قالبی در مورد فرزند اتیسم آسیب پذیرتر هستند.

کلیدواژه ها

آشفتگی روانشناختی ، اتیسم ، برچسب اجتماعی ، طرحوارههای هیجانی ، مادران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.