فرهنگ چوگان بازان؛ واکاوی بازی چوگان در میان مردم ایران
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های ایرانشناسی، دوره: 14، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JISUT-14-2_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 203
نویسندگان
گروه باستان شناسی، دانشکده معماری و هنر، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران
استادیار گروه باستان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه نیشابور، نیشابور، ایران
چکیده
چوگان در فرهنگ ایرانی جایگاه بلندی دارد و از یک بازی صرف، فراتر رفته و با نظام ارزشی و فکری جامعه ایرانی پیوند خورده است. مطالعه و شناخت از بازی چوگان بیشتر متکی بر متون تاریخی، ادبی و آثار هنری است. اما خلائی که در این زمینه دیده می شود، بررسی آثار و شواهد بازی چوگان از منظر میراث فرهنگی ناملموس است. از این رو هدف مقاله حاضر، شناخت جایگاه، اهمیت و تبیین بازی چوگان به عنوان یکی از مولفه های هویت بخش در فرهنگ مردم ایران با روش توصیفی _ تحلیلی است. برای رسیدن به این منظور، بازی چوگان در زمینه های گوناگون سنت های شفاهی، رسوم اجتماعی، هنرهای نمایشی مورد توجه قرار گرفته است. نخست جای نام هایی که با چوگان پیوند خورده، جستجو شده است. سپس به شواهد بازی چوگان در میان بازی های بومی و محلی پرداخته شده است و در ادامه ضمن شناسایی نشانه های بازی چوگان، شباهت ها و تفاوت های آن در بین مناطق مختلف بیان گردید. نتیجه پژوهش نشان می دهد بازی چوگان نه تنها در بین اشراف و بزرگان، محبوب بوده بلکه در میان مردم عادی ایران نیز رواج داشته است. چنان که یازده جای نام مرتبط با چوگان و نیز برگزاری آن در مناطق مختلف ایران به دو شیوه سواره و پیاده، نشانه ای از پیوند عمیق مردم با این بازی است. بازی چوگان نه تنها به عنوان یک بازی ملی بلکه به عنوان یک عنصر کارآمد فرهنگی در حیات فرهنگی و اجتماعی جامعه ایرانی نقش موثری داشته است.جلوه های گوناگون این بازی در زندگی مردم، بازتاب نگرش های ایرانیان و به قوام و تداوم سنت های فرهنگی آنها کمک کرده است.کلیدواژه ها
ایران, میراث فرهنگی ناملموس, بازی بومی, چوگان, جای نام شناسیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.