اولویت بندی انرژی های نو بر اساس جنبه های فنی، اقتصادی و زیست محیطی با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت شهری و مهندسی محیط زیست، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JUMEE-2-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 55
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی بنی اسد

دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان ، کرمان، ایران

رضا فتاحی

استادیار گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی و مهندسی، مجتمع آموزش عالی بم، بم، ایران

چکیده

با افزایش روزافزون جمعیت جهان و محدود بودن منابع انرژی، کلیه ی کشورها با مشکل مصرف انرژی روبرو هستند. محدودیت منابع انرژی های تجدید ناپذیر و همچنین افزایش آلودگی های زیست محیطی ناشی از مصرف بیرویه سوخت های فسیلی، آثار اساسی و اغلب فاجعه آمیزی اعم از اثرات پدیده گلخانه ای، باران های اسیدی، افزایش میزان انتشار گاز دی اکسیدکربن به همراه داشته است که همگی ضرورت توجه به استفاده ازمنابع انرژی تجدیدپذیر را ایجاب می کنند. امروزه این انرژی ها، از جمله انرژی های خورشیدی، بادی و حرارتی، به عنوان جایگزینی پایدار برای منابع انرژی فسیلی مورد توجه قرار گرفته اند. این مقاله به بررسی و اولویت بندی استفاده از انرژی های نو در بهبود عملکرد فنی، کاهش هزینه های تولید و حفاظت از محیط زیست می پردازد. جامعه آماری این پژوهش کلیه پرسنل واحد انرژی و سیالات که مستقیم با مسائل انرژی سازمان در ارتباط هستند، می باشند که تعداد آن ها ۳۵ نفر است. برای تحلیل داده ها از نرم افزار Expert choice ۱۱ استفاده شده است. با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی به اولویت بندی سه انرژی خورشیدی، بادی و حرارتی به لحاظ فنی، اقتصادی و زیست محیطی مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج نشان داد به ترتیب استفاده از انرژی خورشیدی حرارتی و بادی دارای اولویت است. در نهایت، این مقاله به اهمیت توسعه و استفاده از انرژی های نو در صنایع تاکید می کند و نشان می دهد که استفاده از این منابع انرژی می تواند به بهبود عملکرد فنی، کاهش هزینه ها و حفاظت از محیط زیست در صنایع کمک کند.

کلیدواژه ها

انرژی های نو, محیط زیست, مصرف انرژی, روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.