ارزیابی محیط زیستی مرحله استخراج سنگ معدن آهن گهرزمین سیرجان با استفاده از رویکرد چرخه زندگی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHE-17-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه صادقی

Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

سکینه شکوهیان

Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

محسن حیدری

Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

چکیده

زمینه و هدف: معدن گهرزمین سیرجان بیشترین ذخیره سنگ آهن را در منطقه گل گهر داشته و با توجه به گستردگی فعالیت و نبود مطالعه جامع در این زمینه، هدف از این مطالعه، ارزیابی چرخه زندگی (LCA) مرحله استخراج سنگ آهن از این معدن بوده است. روش بررسی: هدف از LCA، ارزیابی اثرات استخراج سنگ آهن از معدن گهرزمین بر سلامت انسان، کیفیت اکوسیستم و تقلیل منابع بوده و مرز سیستم نیز فرایند حفاری و انفجار انتخاب شد و براساس مدل گهواره-تا-دروازه و رویکرد نسبت دادنی، تولید ton ۱ سنگ آهن به عنوان واحد عملکردی در نظر گرفته شد. از نرم افزار سیماپرو و روش ReCiPE در دو نقطه میانی و پایانی برای ارزیابی اثرات و آسیب ها استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که بیشترین بار محیط زیستی مخرب در تمامی رده ها مربوط به حمل ونقل با کامیون با ظرفیت بزرگتر از ton ۲۰ (۵۱/۱ درصد) بوده که برای باطله برداری استفاده می شود. اثرات مخرب حمل ونقل بر رده اثرات تشعشعات یونیزان (اثرگذار بر سلامت انسان)، کاربری زمین و اوتریفیکاسیون آب های شیرین (اثرگذار بر کیفیت اکوسیستم) بیش از ۹۵ درصد بوده است. آلاینده مسئول در رده اثرات ذکرشده به ترتیب کربن-۱۴، نابودی زمین کشاورزی و BOD۵ و COD رها شده در نتیجه استخراج سنگ آهن به محیط زیست بوده است. متوسط آسیب وارد شده از نهاده ها بر سلامت انسان، کیفیت اکوسیستم و تقلیل منابع به ترتیب برابر با ۸۹/۸، ۵/۵ و ۴/۶ درصد بوده است. نتیجه گیری: با توجه به اثرات منفی حمل ونقل، پیشنهاد می گردد جهت افزایش پایداری محیط زیستی از کامیون های با استانداردهای یورو ۵ و بالاتر و یا از سوخت های تجدیدپذیر استفاده گردد.

کلیدواژه ها

Life cycle assessment, Iron ore, Environment, Sirjan, ارزیابی چرخه زندگی, سنگ معدن آهن, محیط زیست, سیرجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.