ارزیابی نقش زیرساخت های عمرانی در شاخص های اقتصادی برنامه های توسعه کشور (مطالعه موردی: بنادر کشور)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: نشریه مهندسی سازه و ساخت، دوره: 11، شماره: 6
- کد COI اختصاصی: JR_JSEC-11-6_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 69
نویسندگان
دانشجوی دکتری، دانشکده علوم سیاسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران.
استاد، دانشکده علوم سیاسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران.
استادیار، دانشکده علوم سیاسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران.
چکیده
اکثر فعالیت های اقتصادی نیازمند مقداری تحرک کالا و یا اشخاص هستند. فعالیت های تولیدی برای تامین نهاده ها و توزیع ستاده ها نیازمند حمل ونقل می باشند. فعالیت های مصرفی نیز نیازمند جابجایی می باشند، خانوارها سفرهایی را به قصد خرید و تفریح و فروش عوامل تولیدی در اختیار خود انجام می دهند. به همین خاطر در ادبیات اقتصادی بین مفاهیم تولید، مصرف، مبادله و تجارت با حمل ونقل ارتباط بسیار نزدیکی وجود دارد و ازاین رو بخش حمل ونقل و اهمیت آن همواره در ادبیات اقتصادی مورد تاکید بوده است. بنادر به عنوان یک زیرساخت مرکزی و حیاتی در سیستم حمل ونقل دریایی نقشی مهم و اساسی ایفا می کند. فعالیت کارای یک بندر می تواند منطقه هم جوار بندر را از یک مزیت نسبی برای بهره برداری از مواهب فوق الذکر بهره مند سازد. با این نگرش در پژوهش حاضر سعی شده است تا اثر عملکرد بنادر ایران به عنوان زیرساخت های عمرانی بر رشد شاخص های اقتصادی ذکر شده در برنامه های توسعه بررسی گردد. به همین منظور در ابتدا شاخص های اقتصادی ذکر شده در برنامه های توسعه استخراج گردیده و در مورد اهمیت هر یک بحث شده است. نتایج نشان داد در هیچ یک از برنامه های توسعه تعریف روشنی از مفهوم توسعه اقتصادی ارایه نشده است. در خصوص کمی سازی فقط در برنامه ششم توسعه اهداف کمی کلان و بخش های اقتصادی به تفکیک ارایه شده و در سایر برنامه ها به صورت محدود اشاره شده است. نتایج نشان داد.برنامه ششم توسعه بیش ترین میزان فراوانی شاخص های اقتصادی توسعه (۳۶۶ بار) را دارد و برنامه چهارم (۲۳۵ بار)، پنجم (۲۲۶ بار)، دوم (۲۴۰ بار)، برنامه اول (۲۲۱) و برنامه سوم (۱۸۹ بار) به ترتیب در مراحل بعدی قرار دارند. همچنین در بین شاخص های توسعه اقتصادی نیز شاخص تولید (۲۴۰ بار)، درآمد (۱۶۹بار)، اشتغال (۱۴۲ بار) به ترتیب بیش ترین و تورم (۱۷ بار)، تولید ناخالص داخلی (۱۸ بار)، و حضور فعال زنان در جامعه (۲۱ بار) به ترتیب از کم ترین میزان فراوانی در برنامه های توسعه برخوردار هستند.کلیدواژه ها
توسعه, توسعه اقتصادی, حمل و نقل, زیرساخت های عمرانی, بنادراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.