واکاوی ابعاد و مولفه های مدل علی بهزیستی روان شناختی براساس سبک های دلبستگی، جو عاطفی خانواده و حمایت دوستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی مطالعات کاربردی در فرآیندهای تعلیم و تربیت
  • کد COI اختصاصی: EBRCCONF03_1650
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نصرت جعفری

دانشجوی دکتری، گروه روان شناسی و آموزش کودکان استثنایی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

پریسا تجلی

استادیار، گروه روان شناسی عمومی و کودکان استثنایی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول)

افسانه قنبری پناه

استاد یار، گروه مشاوره، واحد تهران مرکزی،دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

منصوره شهریاری احمدی

استاد یار، گروه مشاوره، واحد تهران مرکزی،دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

هدف این پژوهش مقایسه مدل علی بهزیستی روان شناختی بر اساس سبک های دلبستگی، جو عاطفی خانواده و حمایت دوستان با نقش واسطه ای امید به زندگی نوجوانان با و بدون نارسایی شنوایی بوده است. این پژوهش یک تحقیق توصیفی، از نوع الگویابی معادلات ساختاری می باشد، روش نمونه گیری در این پژوهش روش خوشه ای چند مرحله ای می باشد که۲۱۰ نفر دانش آموز عادی و ۲۱۰ نفر از دانش آموزان دارای نارسایی شنیداری به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق شامل پرسشنامه روانشناختی بهزیستی ریف(۱۹۸۹)، پرسشنامه سبک-های دلبستگی هازن و شیور (۱۹۸۷)، پرسشنامه جو عاطفی هیل برن (۱۹۶۴)، پرسشنامه حمایت دوستان توس زیمن و دیگران (۱۹۸۸)، و پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر، هاریس اندرسون(۱۹۹۱) می باشد. یافته های تحقیق نشان داد که سبک های دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا (مضطرب) به طور مستقیم بر بهزیستی روانشناختی تاثیر دارند. اما به طور غیر مستقیم و تحت تاثیر نقش واسطه ای امید به زندگی تاثیری بر بهزیستی روانشناختی دانش آموزان ندارند. همچنین جو عاطفی خانواده به طور مستقیم و نیز به واسطه متغیر امید به زندگی به صورت غیر مستقیم بر بهزیستی روانشناختی تاثیر دارد. حمایت اجتماعی دوستان نیز به طور مستقیم و با واسطه متغیر امید به زندگی به صورت غیرمستیم بر بهزیستی روانشناختی تاثیر دارد. با توجه به تایید فرضیات، پیشنهاد می گردد تا عوامل تاثیرگذار بر افزایش دلبستگی از جمله احساس حمایت، و پذیرش از سوی والدین و اطرافیان افزایش یابد تا نوجوانان به سطح قابل قبولی از بهزیستی روانشناختی برسند.

کلیدواژه ها

بهزیستی روانشناختی، سبک های دلبستگی، جو عاطفی خانواده، حمایت اجتماعی، امید به زندگی، نوجوانان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.