تقابل عقل و عشق در شعر حیدری وجودی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه غالب، دوره: 12، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_GHALEB-12-2_005
- زبان مقاله: انگلیسی
- تعداد مشاهده: 182
نویسندگان
پوهنتون علامه طباطبائی
پوهنتون علامه طباطبائی
پوهنتون علامه طباطبائی
چکیده
حیدری وجودی، یکی از بزرگ ترین شاعران عارف معاصر افغانستان است؛ دیوان شعر او ارزش مندترین اثر عرفانی شمرده می شود، که در تمام قالب های شعری (به استثنای قالب معاصر) سروده شده و در حوزه عرفان جای گاه مهم و برجسته را احراز نموده است. یکی از مسائل بنیادی در عرفان، بحث تقابل عقل و عشق است؛ بنابراین، نیاز است که این موضوع مهم در شعر او موردبررسی قرار گیرد. هدف کلی این تحقیق دریافت پاسخ به این پرسش بوده است که: دیدگاه حیدری وجودی راجع به عقل و عشق چیست؟ این تحقیق براساس هدف، بنیادی، براساس داده های کیفی، و براساس روش، تحلیلی-انتقادی است. یافته های تحقیق نشان می دهند که: «تقابل عقل و عشق» در شعر وجودی واضح و روشن است. وی عقل را به دو دسته: جزئی و عقل ایمانی (عشق) دسته بندی نموده و به این باوراست که عقل جزوی توهم آور است، نمی تواند سر حق را بداند؛ ازاین رو، شناخت حقیقت جزء با عقل ایمانی (عشق) امکان پذیر نیست؛ هم چنان به این باوراست که با قیاس و استدلال درک حقیقت امکان پذیر نیست؛ زیرا سرچشمه استدلال عقل است و عقل متاثر از پیرامون خود می شود.حیدری وجودی، یکی از بزرگ ترین شاعران عارف معاصر افغانستان است؛ دیوان شعر او ارزش مندترین اثر عرفانی شمرده می شود، که در تمام قالب های شعری (به استثنای قالب معاصر) سروده شده و در حوزه عرفان جای گاه مهم و برجسته را احراز نموده است. یکی از مسائل بنیادی در عرفان، بحث تقابل عقل و عشق است؛ بنابراین، نیاز است که این موضوع مهم در شعر او موردبررسی قرار گیرد. هدف کلی این تحقیق دریافت پاسخ به این پرسش بوده است که: دیدگاه حیدری وجودی راجع به عقل و عشق چیست؟ این تحقیق براساس هدف، بنیادی، براساس داده های کیفی، و براساس روش، تحلیلی-انتقادی است. یافته های تحقیق نشان می دهند که: «تقابل عقل و عشق» در شعر وجودی واضح و روشن است. وی عقل را به دو دسته: جزئی و عقل ایمانی (عشق) دسته بندی نموده و به این باوراست که عقل جزوی توهم آور است، نمی تواند سر حق را بداند؛ ازاین رو، شناخت حقیقت جزء با عقل ایمانی (عشق) امکان پذیر نیست؛ هم چنان به این باوراست که با قیاس و استدلال درک حقیقت امکان پذیر نیست؛ زیرا سرچشمه استدلال عقل است و عقل متاثر از پیرامون خود می شود.کلیدواژه ها
حیدری وجودی، عرفان و تصوف، عشق، عقلاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.