معرفت شناسی تشبیهی و تنزیهی و نسبت سنجی آن با اسفار اربعه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه غالب، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GHALEB-12-2_009
  • زبان مقاله: انگلیسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود اسپرهم

پوهنتون علامه طباطبائی

غلام رسول رحمانی

پوهنتون علامه طباطبائی

چکیده

معرفت، کلان هدف خلقت است. شریعت و عرفان اسلامی، دو روش و نگاه به هم پیوسته به معرفت است. برابرگذاری شریعت و طریقت، از جنبه های گوناگون پیشینه دار است؛ لذا، بررسی نگاه این دو حوزه به معرفت و ساختار معرفت شناسی شان ، اهمیت ویژه دارد. هدف این پژوهش، یافتن پاسخ به این پرسش بوده است که: معرفت شناسی تشبیهی و تنزیهی با معرفت شناسی عرفانی اسفار اربعه چه نسبت، هم گونی ها و ناهم گونی هایی دارند؟ برای رسیدن به این هدف، داده های کتاب خانه یی را با روش مقایسه وی-تحلیلی کنار هم چیدیم؛ چنان که نخست منابع موجود درباره معرفت شناسی تشبیهی و تنزیهی دیده شد و سپس چیستی اسفار اربعه مورد نقد قرار گرفت و درنتیجه، یافته ها بیان گر این هستند که: معرفت به روش اسفار اربعه، باتوجه به ابزار آن، از پایداری بیش تری برخوردار است؛ اما ابزار معرفت تشبیهی و تنزیهی، محدودتر است. معرفت عرفانی (از طریق اسفار اربعه)، مربوط به خواص می شود و اشکال همگانی شدن آن باقی است؛ هم چنان اعتقاد جمع میان تشبیه و تنزیه، از لازمه های سیر در اسفار اربعه به شمار می رود.معرفت، کلان هدف خلقت است. شریعت و عرفان اسلامی، دو روش و نگاه به هم پیوسته به معرفت است. برابرگذاری شریعت و طریقت، از جنبه های گوناگون پیشینه دار است؛ لذا، بررسی نگاه این دو حوزه به معرفت و ساختار معرفت شناسی شان ، اهمیت ویژه دارد. هدف این پژوهش، یافتن پاسخ به این پرسش بوده است که: معرفت شناسی تشبیهی و تنزیهی با معرفت شناسی عرفانی اسفار اربعه چه نسبت، هم گونی ها و ناهم گونی هایی دارند؟ برای رسیدن به این هدف، داده های کتاب خانه یی را با روش مقایسه وی-تحلیلی کنار هم چیدیم؛ چنان که نخست منابع موجود درباره معرفت شناسی تشبیهی و تنزیهی دیده شد و سپس چیستی اسفار اربعه مورد نقد قرار گرفت و درنتیجه، یافته ها بیان گر این هستند که: معرفت به روش اسفار اربعه، باتوجه به ابزار آن، از پایداری بیش تری برخوردار است؛ اما ابزار معرفت تشبیهی و تنزیهی، محدودتر است. معرفت عرفانی (از طریق اسفار اربعه)، مربوط به خواص می شود و اشکال همگانی شدن آن باقی است؛ هم چنان اعتقاد جمع میان تشبیه و تنزیه، از لازمه های سیر در اسفار اربعه به شمار می رود.

کلیدواژه ها

معرفت ، معرفت شناسی تشبیهی، معرفت شناسی تنزیهی، اسفار اربعه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.