بسترها و موانع تحقق جامعه مدنی در جمهوری اسلامی ایران.
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 4، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JOU-4-4_137
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 102
نویسندگان
دانشجوی دکترا علوم سیاسی گرایش جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم
استادیار دپارتمان علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه آزاداسلامی واحد قم
چکیده
جامعه مدنی به مفهوم نقش آفرینی جامعه ایی متشکل از افراد و گروه های مختلف در قالب یک ساختار نهادینه شده می باشد که به طور مستقل و جدایی از مهاد دولت بتوانند کارایی خود را داشته باشند. آزادی مشارکت، حق دسترسی به شفافیت اطلاعاتی، آزادی احزاب و تجمع ها، آزادی رسانه مهمترین معیارهای یک جامعه مدنی می باشد. بنابراین به نظر می رسد گفتمان ائیدولوژیک مدنی و ساختار سیاسی اقتدارگرا و عدم اجرای کامل ظرفیت های قانون اساسی به طور کامل در اداره کشور محدود کننده جامعه مدنی و همچنین ایجاد ساختار اقتصادی آزاد و فضای باز سیاسی بتواند به پیاده سازی این نوع جامعه کمک کند. با وجود تاکید قانون اساسی به حضور گسترده مردم در صحنه اجتماع جهت تبلور آرمان انقلاب اسلامی اما تحقق جامعه مدنی به شیوه غربی در جمهوری اسلامی ایران به دلیل نوع خاص سیستم حاکمیتی در کشور با چالش های اجرایی و نظارتی روبه رو می باشد. بنابراین در مقاله حاضر ما به دنبال پاسخگویی به این سوال اساسی هستیم که موانع و بسترهای تحقق جامعه مدنی در ایران کدامین هستند، هر چند که به نظر می رسد که شکل خاص حاکمیتی مبتنی بر مبانی اسلامی و رئسیت ولایثت فقیه در ساختار حاکمیتی کشور دو قاعده متضاد با شکل حاکیت جامعه مدنی در غرب باشد. مقاله حاضر به شیوه تحلیلی توصیفی و به روش کتابخانه ای تدوین گردیده است.کلیدواژه ها
قانون اساسی, ولایت فقیه, حاکمیت اسلامی, همبستگی اجتماعی, مشارکت سیاسیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.