تبیین ارکان مسئولیت مدنی و شیوه های جبران خسارت ناشی از ارتباطات اینترنتی درحقوق ایران واتحادیه اروپا
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 4، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JOU-4-4_067
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 201
نویسندگان
دانشجوی دکتری گروه حقوق خصوصی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
استادیار گروه حقوق، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی ، دانشگاه گلستان ، گرگان ، ایران (نویسنده مسئول)
استادیار گروه حقوق، دانشگاه پیام نور ، تهران ، ایران
استادیار کروه حقوق، واحد گرگان ، دانشگاه ازاد اسلامی ، ایران .
چکیده
موضوع مسئولیت مدنی ناشی از ارتباطات اینترنتی در بر گیرنده ی نقض حریم خصوصی، حق بر فراموش شدن، جرایم احتمالی ناشی از ارتباطات اینترنتی، نقض حقوق شهروندی و بسیاری از خسارات جانی، مالی و معنوی است که تحقق مسئولیت مدنی در گرو احراز ارکان آن همچون ورود ضرر، فعل زیانبار و رابطه ی سببیت است. بنابراین بدون تحقق هر یک از ارکان پیش گفته نمی توان ضمان را مترتب دانست. از جهاتی مطالبه ی ضرر و شیوه های ارزیابی ضرر معنوی ناشی از ارتباطات اینترنتی نیز می تواند یکی از مسائل مهمی باشد که متاسفانه در این خصوص رویه ی واحدی وجود ندارد. در نتیجه ارکان مسئولیت مدنی ناشی از ارتباطات اینترنتی در اتحادیه اروپا بر خلاف حقوق ایران، دارای ارکان دیگری همچون قابلیت پیش بینی بودن ضرر است و ضرر معنوی و مادی در حقوق ایران و اتحادیه اروپا قابل جبران بوده و شیوه های جبران خسارت در ضرر مادی به صورت مثلی و قیمی و در ضرر معنوی نیز به شیوه هایی که دادگاه تعیین می نماید قابلیت جبران خواهد داشت. به طور کلی در مقاله ی حاضر با توجه به مطالعات کتابخانه ای و اهمیت نحوه ی مطالبه ی خسارت و قواعد و اصول حاکم بر این نوع مسئولیت در حقوق ایران و اتحادیه اروپا می توان عنوان نمود که قوانین و مقررات موجود در این زمینه در حقوق ایران بر خلاف اتحادیه اروپا جامع و کامل نمی باشد.کلیدواژه ها
مسئولیت مدنی, جبران خسارت, ضرر, تقصیر, ارتباطات اینترنتیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.