تاریخچه و مفهوم خصوصی سازی در حقوق فرانسه و ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-3-4_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه خاصی

دانشجوی دکتری حقوق عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم

مقصود رنجبر

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم

سید احمد حبیب نژاد

استادیار پردیس فارابی دانشگاه تهران

چکیده

فرآیند خصوصی سازی در ایران از سال ۱۳۵۷ آغاز گردید و پس از پیروزی انقلاب اسلامی با تصویب قوانین متعددی، پدیده ی خصوصی سازی به نحو جدی در دستور کار دولتمردان قرار گرفت. اما نکته ی حائز اهمیت آن است که در قوانین موضوعه ی ایران نه تنها تعریف روشنی از خصوصی سازی، بخش خصوصی، عمومی و دولتی به میان نیامده است بلکه گاها برخی از مواد قانونی مختلف، سبب استنباط مفاهیم ناهمگونی با یکدیگر می گردند. النهایه رفع اجمالات موجود در این خصوص جز با مطالعه ی تاریخچه ی بحث در سطح جهانی و کشورهای پیشگام این حوزه میسر نخواهد بود. کشور فرانسه را می توان یکی از پیشگامان فرآیند خصوصی سازی معرفی نمود. هر چند که در قوانین موضوعه ی این کشور نیز تعریفی از خصوصی سازی به میان نیامده است اما با توجه به برخی از مواد قانونی و تاریخچه ی بحث در این کشور، نسبت به ما وضع له مفاهیم فوق الذکر اختلاف نظری جدی در آثار حقوقی و اقتصادی علمای فرانسوی به چشم نمی خورد. النهایه مضمون پرسش اساسی پژوهش نگارنده بررسی ماهیت و مفهوم خصوصی سازی در کشور ایران و فرانسه می باشد که در مقام تبیین فرضیه ی پژوهش جاری می توان چنین بیان نمود که خصوصی سازی در کشور فرانسه به انتقال صرف دارایی های شرکت های ملی به بخش خصوصی منحصر می گردد اما در حقوق ایران خصوصی سازی مشتمل بر انتقال دارایی، رفع کنترل دولتی و احاله ی تصدی امور دولتی و عمومی به بخش خصوصی می باشد.

کلیدواژه ها

خصوصی سازی, بخش عمومی, بخش خصوصی, بخش دولتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.