ارائه مدل ساختاری برای پیش بینی بهزیستی روانشناختی نوجوانان

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی آموزش و پرورش با رویکرد مدارس هوشمند، معلمان خلاق و دانش آموزان متفکر در افق ۱۴۰۴
  • کد COI اختصاصی: MAECONEF01_687
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 87
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مختار افروزی

کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

چکیده

پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل ساختاری برای پیش بینی بهزیستی روانشناختی نوجوانان بر اساس ادراک روابط والد – فرزند و سبک های هویت آنان با نقش میانجیگری اعتماد بین فردی انجام گرفت. در این پژوهش از روش توصیفی- همبستگی با نوع مدل معادلات ساختاری استفاده گردید و جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دوره اول و دوم متوسطه شهر مریوان در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بود که براساس آمار دریافتی از آموزش و پرورش شهرستان به تعداد ۱۴۰۰ نفر بودند. برای برآورد حجم نمونه، از فرمول نمونه گیری ککران تعداد ۳۰۱ نفر تعیین و به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب گردیدند. ابزار اندازه گیری پژوهش نیز شامل؛ مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (۱۹۸۹)، مقیاس ارزیابی رابطه ی والد-فرزند مارک و همکاران (۱۹۸۳)، مقیاس سبک های هویت برزونسکی (۱۹۸۹) و مقیاس اعتماد بین فردی شفقتی اصل و همکاران (۱۳۹۳) بود. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای SPSS وAMOS استفاده شد. نتایج یافته ها نشان داد که مدل ساختاری برای پیش بهزیستی روانشناختی نوجوانان بر اساس ادراک روابط والد – فرزند و سبک های هویت آنان با نقش میانجیگری اعتماد بین فردی از برازش مطلوبی برخوردار بود و ادراک روابط والد – فرزند و سبک های هویت به طور مستقیم و نیز با میانجیگری اعتماد بین فردی بر بهزیستی روانشناختی نوجوانان تاثیرگذار و قابل پیش بینی است. از این رو با توسعه و گسترش برنامه های آموزشی در زمینه تعامل والدین-فرزندان و سبکهای هویت با تقویت اعتماد بین فردی در ارتقاء بهزیستی روانشناختی نوجوانان می تواند به عنوان یک راهکار مهم به سیاست گزاران و مجریان برنامه های بهداشتی-اجتماعی توصیه گردد.

کلیدواژه ها

بهزیستی روانشناختی، ادراک روابط والد – فرزند، سبک های هویت، اعتماد بین فردی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.