پارازیتوییدهای جوانه خوار بلوط ( L. Tortrix viridana) در استان کردستان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFRPR-15-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 74
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

salah-al-din kamangar

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سنندج، ایران

H. Lotfalizadeh

دانشیار پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران

A. Mohammadi-Khoramabadi

استادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

F. Seyedi-Sahebari

مربی پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران

چکیده

جوانه­ خوار بلوط۱۷۵۸  Tortrix viridana L. دارای دشمنان طبیعی متعددی است، به منظور شناسایی پارازیتوییدهای جوانه­ خوار بلوط و بررسی میزان تاثیر این عوامل طبیعی در کنترل جمعیت آفت،  مطالعه حاضر، در شهرستان­های مریوان و بانه طی سال­های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ انجام شد. نمونه­برداری به­ صورت هر ماه یکبار، از اواسط اسفند ماه با بازدید از جنگل­های آلوده، انجام شد که حداقل ۵۰ تخم آفت جمع­آوری و به منظور خروج پارازیت­های احتمالی تخم، به آزمایشگاه منتقل شدند. همزمان با ظهور لاروها و شفیره­ های آفت، با بازدید هفتگی از مناطق آلوده، از هر منطقه مشخص، حداقل ۱۰۰ لارو و یا شفیره جمع آوری و پس از انتقال به آزمایشگاه در ظروف پرورش قرار داده شده و با بازدید مرتب قفس­ها، پارازیتوییدهای خارج شده جمع­ آوری و شناسایی و میزان پارازیتیسم و نوع پارازیتویید در هر مرحله مشخص شد و در نهایت درصد کلی پارازیتیسم تعیین گردید. بر اساس نتایج، هیچ­گونه پارازیتوییدی از تخم­ های آفت خارج نشد. اما با بررسی لاروها و شفیره­ های آفت، در مجموع  ۱۰ گونه زنبور پارازیتویید متعلق به ۶ خانواده مختلف و ۳ گونه مگس پارازیتویید متعلق به خانواده Tachinidae شناسایی شدند. بررسی­ ها نشان داد که میزان پارازیتیسم لاروهای سنین پایین بسیار ناچیز بود اما در لاروهای سنین بالا و شفیره­ ها، پارازیتیسم بین ۱۵ تا ۲۵ درصد بود. بر اساس نتایج به دست آمده، در هر دو سال اجرای پروژه، گونهGoniozus yezo Terayama, ۲۰۰۶ با میانگین ۷/۶۶ درصد، بیشترین فراوانی را داشت و پس از آن گونه ­هایBrachymeria minuta (Linnaeus, ۱۷۶۷)   با ۱۳ و Apantelessp.  با ۵/۸ درصد، نسبت به سایر گونه­ ها فراوانی بیشتری داشتند.

کلیدواژه ها

پارازیتویید, جوانه­ خوار بلوط, کردستان, Tortrix viridana L

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.