پارازیتوییدهای جوانه خوار بلوط ( L. Tortrix viridana) در استان کردستان
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران، دوره: 15، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_IJFRPR-15-2_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 74
نویسندگان
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سنندج، ایران
دانشیار پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران
استادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
مربی پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران
چکیده
جوانه خوار بلوط۱۷۵۸ Tortrix viridana L. دارای دشمنان طبیعی متعددی است، به منظور شناسایی پارازیتوییدهای جوانه خوار بلوط و بررسی میزان تاثیر این عوامل طبیعی در کنترل جمعیت آفت، مطالعه حاضر، در شهرستانهای مریوان و بانه طی سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ انجام شد. نمونهبرداری به صورت هر ماه یکبار، از اواسط اسفند ماه با بازدید از جنگلهای آلوده، انجام شد که حداقل ۵۰ تخم آفت جمعآوری و به منظور خروج پارازیتهای احتمالی تخم، به آزمایشگاه منتقل شدند. همزمان با ظهور لاروها و شفیره های آفت، با بازدید هفتگی از مناطق آلوده، از هر منطقه مشخص، حداقل ۱۰۰ لارو و یا شفیره جمع آوری و پس از انتقال به آزمایشگاه در ظروف پرورش قرار داده شده و با بازدید مرتب قفسها، پارازیتوییدهای خارج شده جمع آوری و شناسایی و میزان پارازیتیسم و نوع پارازیتویید در هر مرحله مشخص شد و در نهایت درصد کلی پارازیتیسم تعیین گردید. بر اساس نتایج، هیچگونه پارازیتوییدی از تخم های آفت خارج نشد. اما با بررسی لاروها و شفیره های آفت، در مجموع ۱۰ گونه زنبور پارازیتویید متعلق به ۶ خانواده مختلف و ۳ گونه مگس پارازیتویید متعلق به خانواده Tachinidae شناسایی شدند. بررسی ها نشان داد که میزان پارازیتیسم لاروهای سنین پایین بسیار ناچیز بود اما در لاروهای سنین بالا و شفیره ها، پارازیتیسم بین ۱۵ تا ۲۵ درصد بود. بر اساس نتایج به دست آمده، در هر دو سال اجرای پروژه، گونهGoniozus yezo Terayama, ۲۰۰۶ با میانگین ۷/۶۶ درصد، بیشترین فراوانی را داشت و پس از آن گونه هایBrachymeria minuta (Linnaeus, ۱۷۶۷) با ۱۳ و Apantelessp. با ۵/۸ درصد، نسبت به سایر گونه ها فراوانی بیشتری داشتند.کلیدواژه ها
پارازیتویید, جوانه خوار بلوط, کردستان, Tortrix viridana Lاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.