تحلیل ترکیب و تنوع گیاهی زیر آشکوب در توده های طبیعی و جنگل کاری شده هیرکانی غربی (مطالعه موردی: سنگ پشته رامسر)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFRPR-18-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 96
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

maryam bazyari

دانشجوی دکترای جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

vahid etemad

نویسنده مسئول، دانشیار، گروه جنگل داری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

Yahya Kooch

هیئت علمی استادیار دانشکده منابع طبیعی نور، دانشگاه تربیت مدرس تهران، نور، ایران

Anoshirvan Shirvany

دانشیار، گروه جنگل داری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی و ارزیابی پوشش گیاهی زیرآشکوب توده های طبیعی و جنگل کاری شده توسکا Alnus subcordata C.A.Mey، پلت Acer velutinum Bioss.، بلندمازوQuercus castaneifolia C.A.Mey. و زربین Cupressus sempervirens subsp. horizontalis (Mill.) A.Camus در سنگ پشته رامسر انجام شد. بدین منظور تعداد ۹۶ قطعه نمونه ۴۰۰ متر مربعی به روش تصادفی-منظم برداشت شد. پوشش های علفی و زادآوری کف در ۴۸۰ میکرو قطعه ۱× ۱ متر مربعی ثبت شدند. طیف زیستی گیاهان بر اساس شکل های رویشی رانکایر و پراکنش جغرافیایی گونه ها بر اساس طبقه بندی زهری تعیین شد. یافته های حاصل از بررسی نشان داد که ۳۰ گونه گیاهی متعلق به ۲۳ خانواده در کل عرصه ها حضور دارند که بیشترین گونه ها متعلق به خانواده های Fabaceae، Poaceae ،Rosaceae و Solanaceae بودند. از نظر شکل زیستی همی کریپتوفیت ها و کریپتوفیت ها در مجموع با ۷۳/۶۸ درصد شکل های رویشی غالب بودند. بررسی پراکنش جغرافیایی گیاهان منطقه نشان داد که عناصر گیاهی ناحیه اروپا-سیبری بیشترین عناصر گیاهی منطقه مورد پژوهش را تشکیل می دهند. بررسی تنوع زیستی گونه های گیاهی در توده های مورد نظر نشان داد که شاخص های تنوع گونه ای سیمپسون و شانون وینر و شاخص غنای مارگالف از نظر آماری معنی دار نبودند و شاخص های غنای منهنیک و شاخص های یکنواختی کامارگو و اسمیت ویلسون اختلاف معنی داری را نشان دادند. در غنای گونه ای شاخص منهنیک در توده بلندمازو بیشترین مقدار و در توده زربین کمترین مقدار را داشته است. در مورد شاخص یکنواختی کامارگو و اسمیت - ویلسون در توده افرا بیشترین مقدار و در توده زربین کمتر از سایر توده ها بود.

کلیدواژه ها

تنوع گیاهی, زادآوری, شکل زیستی, کورولوژی, جنگل کاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.