تنوع گونه ای مگس های پارازیتوئید خانواده ( Tachinidae (Diptera در استان گیلان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران، دوره: 19، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFRPR-19-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Farnaz Seyedi-Sahebari

نویسنده مسئول، استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز،

Ali Asghar Talebi

استاد، گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

تنوع گونه ای به مفهوم تعداد گونه های موجود و فراوانی آنها در یک محدوده جغرافیایی است که مقدار آن با حضور گونه های بیشتر افزایش می یابد. خانواده Tachinidae با حدود ۸۵۰۰ گونه شناسایی شده در دنیا، دومین خانواده از نظر تنوع گونه ای در راسته دوبالان است که از این تعداد بیش از ۱۶۰۰ گونه از منطقه پالئارکتیک گزارش شده اند. گونه های این خانواده به دلیل شیوه زندگی پارازیتوئیدی روی سایر حشرات، از نظر محیط زیستی و اقتصادی اهمیت زیادی دارند و به طیف وسیعی از بندپایان حمله می کنند. در مطالعه پیش رو، فراوانی نسبی و شاخص های تنوع زیستی این مگس ها براساس نمونه برداری های مستمر و منظم با استفاده از تله مالیز در ۷ منطقه از استان گیلان طی سال ۱۳۸۹ بررسی شد. درمجموع تعداد ۲۴۹ نمونه مگس از ۵۷ گونه و ۴۵ جنس و چهار زیرخانواده از این خانواده جمع آوری و شناسایی شدند. گونه های زیرخانواده Exoristinae بیشترین فراوانی را در مناطق مورد مطالعه داشته و پس از آن زیرخانواده Tachininae قرار دارد. از نظر شاخص های غنای منهنیک و مارگالف، شاخص تنوع گونه ای شانون- واینر و نیز ضریب یکنواختی سیمپسون بین مناطق مورد بررسی اختلاف معنی داری در سطح احتمال ۵ درصد مشاهده شد. منطقه ارکم با پوشش غالب درختان برگ ریز و باغ های فندق، بیشترین مقادیر شاخص های غنای گونه ای و تنوع گونه ای را در بین مناطق مورد مطالعه به خود اختصاص داد و کمترین مقادیر این شاخص ها متعلق به اشمان کماچال با پوشش شالیزار بود. البته بین شاخص های تنوع زیستی و ارتفاع مناطق مورد مطالعه، همبستگی مثبتی وجود داشت.

کلیدواژه ها

فراوانی نسبی, شاخص های تنوع زیستی, تاکنیده, گیلان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.