بررسی تنوع موجود میان ژنوتیپهای مختلف گل محمدی (Rosa damascena Mill.) از نظر ریشه زایی قلمه و رشد نهال درکردستان
- سال انتشار: 1384
- محل انتشار: مجله علمی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، دوره: 13، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IJRFP-13-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 112
نویسندگان
مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی کردستان کدپستی: ۳۶۳۱۱-۶۶۱۶۹، ص. پ. ۷۱۴
موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران ، صندوق پستی ۱۱۶ – ۱۳۱۸۵
چکیده
آزمایش بررسی تنوع موجود در ژنوتیپهای گل محمدی (Rosa damascena Mill.) از نظر استقرار و رشد نهال در کردستان با توجه به ارزش اقتصادی، دارویی و زیست محیطی این گونه و با هدف بررسی و ارزیابی میزان تنوع ژنتیکی میان ۳۸ ژنوتیپ گل محمدی از نظر ریشه زایی قلمه و استقرار نهال و برخی صفات موثر در رشد نهال انجام گرفت. در این آزمایش قلمه ۳۸ ژنوتیپ گل محمدی در اول اسفند ۸۲ در محیط گلخانه با دمای ۲۲-۱۸ درجه سانتیگراد در قالب طرح آماری کاملا تصادفی (CRD) کشت گردید و پس از ریشه دارشدن به گلدان پلاستیکی انتقال یافت و آماربرداری و ثبت داده ها در مرداد ۸۳ انجام و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده، ژنوتیپهای مورد بررسی از لحاظ صفات درصد قلمه ریشه دار شده، تعداد شاخه اولیه، متوسط ارتفاع نهال، متوسط تعداد برگ درشاخه، متوسط تعداد برگچه در برگ، قطر شاخه اصلی، فاصله محل خروج شاخه اصلی از انتهای فوقانی قلمه و درجه شادابی اختلافهای معنی داری را در سطح احتمال ۱% با همدیگر نشان دادند که بیانگر وجود تنوع بالا میان ژنوتیپها و وجود زمینه مناسب برای امر گزینش و اصلاح نژاد آنها می باشد. مقایسه میانگین صفات در ژنوتیپها با آزمون دانکن نشان داد که ژنوتیپهای شماره ۲۲، ۲۹، ۳۵، ۸ و ۳۷ با درصد قلمه ریشه دار شده به ترتیب ۹۱/۹۰، ۹۰، ۸۵، ۷۰ و ۷۰ درصد نسبت به سایر ژنوتیپها برتر بودند. میانگین درصد قلمه ریشه دار شده کل ژنوتیپها در این آزمایش (۳۳/۴۲ %) نسبت به تحقیقات مشابه بالاتر بود. در مجموع صفات مورد بررسی، ژنوتیپهای ۲۲، ۳۸ و ۳۹ نسبت به سایر ژنوتیپها برتری نشان دادند. متوسط ارتفاع نهال به عنوان یکی از اجزاء رشد نهال با درصد قلمه ریشه دار شده، تعداد شاخه اولیه، متوسط تعداد برگ در شاخه و برگچه در برگ و قطر شاخه اصلی دارای همبستگی مثبت و معنی دار در سطح احتمال ۱% بود. همچنین قطر شاخه اصلی به عنوان یکی دیگر از اجزاء رشد نهال علاوه بر ارتفاع نهال با تعداد شاخه اولیه و متوسط تعداد برگ در شاخه همبستگی مثبت و معنی داری درسطح احتمال ۱% نشان داد. براساس نتیجه تجزیه کلاستر، ژنوتیپهای برتر از نظر ریشه زایی قلمه (ژنوتیپهای شماره ۲۲، ۲۹، ۳۵، ۸ و ۳۷) در گروه بندی بر اساس صفات مورد بررسی در این آزمایش در ۴ خوشه متفاوت قرار گرفتند. همچنین در مطالعات مشابه برای کاهش هزینه و… می توان به جای ۳۸ ژنوتیپ، ۱۳ ژنوتیپ را مورد بررسی و ارزیابی قرارداد.کلیدواژه ها
گل محمدی (Rosa damascena Mill.), تنوع, ریشه زایی, رشدنهال و تجزیه خوشه ایاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.