حفاظت بذرهای Medicago rigidula در دمای فراسرد با استفاده از دو روش شیشه ای شدن و کپسوله کردن-آبگیری

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله علمی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRFP-17-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

marziyeh kolahdozan

abbas ghamari zare

shekoofeh shahrzad

khadijeh kiarostami

چکیده

یونجه یکساله (Medicago rigidula) یکی از گونه های مرتعی و بومی ایران است و حفاظت از منابع ژنتیکی این گیاه مرتعی لازم و ضروری می باشد. بنابراین برای اولین بار در ایران بذرهای این گیاه در شرایط فراسرد با استفاده از دو روش شیشه ای شدن و کپسوله کردن-آبگیری با موفقیت حفاظت شدند. بذرها به مدت ۴ روز توسط سیلیکاژل در دسیکاتور آبگیری شدند و دو روش حفاظتی اعمال گردید. در روش اول یا روش شیشه ای شدن، بذرها به مدت ۲۰ دقیقه با محلول گلیسرول M۲ در سوکروز M۶/۰ بارگیری شدند؛ بذرهای بارگیری شده به کرایوویال های ml۲ حاوی cc۵/۰ محلول PVS۲ صفر درجه انتقال یافتند. در روش دوم یا روش کپسوله کردن-آبگیری، بذرها به مدت ۱۵ دقیقه در محلول اسید آلژینیک غوطه ور گردیدند و پس از آن به همین مدت به محلول CaCl۲ منتقل شدند. بذرهای کپسوله شده به مدت ۲۰ ساعت در دمای اتاق آبگیری شدند و به کرایوویال های ml۲ انتقال یافتند. هر دو گروه از بذرها به سرعت وارد نیتروژن مایع گردیدند. پس از ۶ روز بذرهای شیشه ای و کپسوله به مدت ۲ دقیقه در حمام آب مقطر سترون با دمای ۴۰ درجه سانتی گراد ذوب گردیدند و در فاصله های زمانی ۵، ۱۰ و ۱۵ دقیقه در محلول سوکروز ۲/۱ مولار با استفاده از شیکر شستشو داده شدند. آنگاه از ۳ روش بازیابی استفاده شد: ۱)آبشویی بذرهای شیشه ای و کپسوله و شاهد به مدت الف) ۳۰ دقیقه، ب) ۲۴ ساعت و انتقال بذرهای روش ۱ و ۲ به پتری های حاوی کاغذ صافی مرطوب، ۲) سترون کردن بذرهای شیشه ای، کپسوله و شاهد با هیپوکلریت سدیم ۵/۱% و انتقال آنها به محیط MS حاوی mgl-۱۵/۰ .GA۳ بدین ترتیب درصد زنده مانی بذرها در روش غیر سترون پس از ۴ روز و در روش سترون پس از ۱۸ روز اندازه گیری شد. درصد جوانه زنی بذرها پس از روش شیشه ای شدن و کپسوله کردن-آبگیری به ترتیب بین ۲/۹۹-۶/۹۸% و ۷/۹۹-۴/۹۸% بود.

کلیدواژه ها

Cryopreservation, vitrification, Encapsulation, Dehydration and Medicago rigidula

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.