مطالعه اثر خویش آمیزی اجباری بر ویژگی های زراعی و مورفولوژیک بروم گراس نرم (Bromus inermis)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علمی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRFP-23-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

soheila spanani

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشگاه صنعتی اصفهان

mohammad mehdi majidi

نویسنده مسئول مکاتبات، دانشیار اصلاح نباتات، دانشگاه صنعتی اصفهان پست الکترونیک: majidi@cc.iut.ac.ir

چکیده

بروم­گراس نرم (Bromus inermis) جزو گیاهان دگرگشن و دارای خودناسازگاری گامتوفیتی است. این مطالعه به‎منظور بررسی اثر خودگشنی اجباری و آزادگرده­افشانی بر خصوصیات زراعی و مورفولوژیک بروم­گراس انجام شد. بدین منظور سه جمعیت خودگشن، آزادگرده افشان و والدینی حاصل از ۲۵ ژنوتیپ بروم­گراس ایجاد و به‎صورت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه­واریانس صفات بین جمعیت­ها نشان داد که صفات عرض برگ پرچم، روزتاخوشه­دهی، روزتاگرده­افشانی، عملکرد علوفه خشک و تر تفاوت معنی­دار داشتند. مقایسه میانگین جمعیت­ها نشان داد که در بیشتر صفات جمعیت خودگشن با دو جمعیت والدینی و آزادگرده­افشان اختلاف نداشت. نتایج همبستگی بین صفات نشان داد که در جمعیت خودگشن عملکرد علوفه خشک همبستگی مثبت و معنی­داری با قطر طوقه و عملکرد علوفه ­تر داشت. در جمعیت آزادگرده­افشان عملکرد علوفه خشک با تعداد ساقه همبستگی مثبت و معنی­دار نشان داد. نتایج تجزیه به عامل­ها بر روی سه جمعیت نشان داد که چهار عامل اول در مجموع ۷۸ درصد از کل واریانس را توجیه کردند. نتایج همچنین نشان داد که پسروی اینبردینگ در گیاه بروم­گراس نرم بسیار ناچیز بوده، از این رو تولید لاین اینبرد در این گیاه برای اهداف اصلاحی امکان­پذیر است.

کلیدواژه ها

آزادگرده افشانی, بروموس, خویش آمیزی, علوفه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.