بررسی تنوع ژنتیکی کاکوتی (Ziziphora tenuior L) با استفاده از نشانگر SCoT

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علمی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، دوره: 24، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRFP-24-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Navid Zamani

مربی، دانشکده محیط زیست و منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا، بهبهان

Vahid Zamani

مربی، دانشگاه ژوزف فوریر، دانشکده اکولوژی آلپین، گرونوبل، فرانسه

Khaled Mirzaei

کارشناس ارشد، دانشگاه کردستان، سنندج

چکیده

در این مطالعه از ۲۵ آغازگر SCoT برای مطالعه تنوع ژنتیکی ۴۲ نمونه کاکوتی از مناطق مختلف جغرافیایی ایران استفاده شد. در مجموع ۲۰۹ قطعه تکثیر شد و ۶۶% از آنها چندشکل بودند. بیشترین قطعات تکثیر شده چند شکل (۱۰) مربوط به آغازگر SCoT-۵۴ بود، و همچنین کمترین تعداد قطعات چندشکل (۲) مربوط به آغازگر SCoT-۲۰ بود. متوسط تعداد باند برای هر آغازگر ۳۶/۸ و متوسط باندهای چندشکل ۵۳/۵ بود. محتوای اطلاعات چندشکلی و قدرت تفکیک (PICD) بین ۲۱۷/۰ در آغازگر SCoT-۳۱ و ۰۷/۰ در آغازگر SCoT-۳۰ با میانگین ۱۵۶/۰ متغیر بود. ماتریس تشابه با استفاده از ضریب جاکارد، تجزیه خوشه ای با الگوریتم UPGMA و تجزیه به مختصات اصلی انجام شد. براساس تجزیه خوشه ای، در ضریب تشابه ۷/۰ نمونه های کاکوتی به ۷ گروه تقسیم شدند. براساس ماتریس تشابه، کمترین شباهت (۵۹/۰) مربوط به ‎دو نمونه نائین و یاسوج، و همچنین بیشترین شباهت (۹۸/۰) بین دو نمونه از دامغان و گرمسار از یک منطقه جغرافیایی مشابه بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مولکولی (AMOVA) حکایت از تنوع زیاد در داخل نمونه ها داشت. در واقع ۸۹% از واریانس در داخل نمونه ها و ۱۱% از واریانس در بین نمونه های کاکوتی بود. در نهایت نتایج نشان دهنده تنوع مناسب در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه بود.

کلیدواژه ها

تجزیه ژنتیکی, تشابه ژنتیکی, گیاه دارویی, نشانگر مولکولی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.