اثر تنظیم‎کننده های رشد بر کالوس زایی و باززایی درون شیشه ای گیاه سیاهدانه (Nigella sativa L.)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علمی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، دوره: 24، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRFP-24-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

S. Hoseinpanahi

دانش آموخته کارشناسی ارشد، بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

M. Majdi

استادیار، عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

G. Mirzaghaderi

استادیار، عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

چکیده

سیاهدانه Nigella sativa L.)) یکی از مهمترین گیاهان دارویی متعلق به خانواده آلاله هاست. با وجود اهمیت بالای این گیاه دارویی، تاکنون گزارش های زیادی در زمینه کشت کالوس و ریزازدیادی آن در شرایط درون شیشه ای، ارائه نشده است. بنابراین با توجه به این موضوع در این مطالعه میزان کالوس زایی و باززایی ریزنمونه برگ سیاهدانه بررسی شد. ریزنمونه های برگ به‎دست آمده از گیاهچه های تولید شده در شرایط درون شیشه ای، روی محیط کشت MS حاوی ترکیب دو تنظیم کننده رشد مختلف NAA و BAP در سه سطح به‎ترتیب (۵/۰، ۱ و ۵/۱ میلی گرم در لیتر) و (۲/۰، ۵/۰ و ۱ میلی گرم در لیتر) کشت شدند. به‎منظور ریشه دار کردن گیاهچه های باززایی شده از محیط MS۲/۱ با سه سطح (۵/۰، ۱ و ۵/۱ میلی گرم در لیتر) از هورمون های  NAAو  IBAاستفاده شد. نتایج به‎دست آمده از این تحقیق نشان داد که بیشترین درصد کالوس زایی در محیط MS حاوی ۵/۰ میلی گرم در لیتر NAA و ۵/۰ میلی گرم در لیتر BAP مشاهده شد و از بین تیمارهای هورمونی به‎کار گرفته شده، شاخه زایی فقط در محیط MS حاوی تیمار BAP با غلظت ۰/۱ میلی گرم در لیتر مشاهده شد و ریشه زایی نیز در محیطMS ۲/۱ حاوی NAA با غلظت ۰/۱ میلی گرم در لیتر مشاهده شد. نتایج به‎دست آمده نشان داد که کالوس زایی، شاخه زایی و ریشه زایی سیاهدانه در محیط درون شیشه ای حساسیت بالایی را نسبت به سطوح مختلف ترکیبات هورمونی نشان دادند.

کلیدواژه ها

اکسین, باززایی, سیاهدانه, سیتوکنین, کالوس زایی, کشت بافت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.