بررسی تاثیر نوع ریزنمونه و ترکیب هورمونی بر کالوس زایی گون کتیرا (Astragalus verus )
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: مجله علمی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، دوره: 28، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IJRFP-28-1_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 99
نویسندگان
استادیار، گروه تولیدات گیاهی، مجتمع آموزش عالی شیروان، خراسان شمالی
دانش اموخته کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی.مجتمع آموزش عالی شیروان، خراسان شمالی، ایران
استادیار، گروه تولیدات گیاهی، مجتمع آموزش عالی شیروان، خراسان شمالی
دانشیار، گروه تولیدات گیاهی، مجتمع آموزش عالی شیروان، خراسان شمالی
چکیده
جنس گون متعلق به خانواده لگومینوز یکی از بزرگترین جنسها در میان گیاهان گلدار بوده و گونه Astragalus verus یکی از گونههای مناسب برای تولید کتیرا است. این پژوهش با هدف بررسی اثر ترکیبات هورمونی مختلف بر کالوسزایی ریزنمونههای مختلف Astragalus verusانجام شد. کالوسزایی از ریزنمونههای ریشه، هیپوکتیل و کوتیلدون در محیط کشت پایه MS دارای غلظت های مختلف از BAP، ۲,۴-D و NAA بررسی شد. بیشترین درصد کالوسزایی در تیمار ۵/۰ میلیگرم در لیتر ۲,۴-D با میانگین ۵۶ درصد و کمترین درصد کالوس زایی در تیمار ۵/۰ میلیگرم در لیتر NAA با میانگین ۴ درصد حاصل شد. بیشترین درصد کالوسزایی از ریزنمونه ریشه با میانگین ۶۷ درصد بدست آمد. بیشترین و کمترین ابعاد کالوس به ترتیب در تیمار ۹ میلیگرم در لیتر NAA و ۹ میلیگرم در لیتر ۲,۴-D با میانگینهای ۶۲ و ۱۰/۰ میلیمتر مکعب بدست آمد. بیشترین وزن تر و خشک کالوس ها به ترتیب با میانگین ۱۴۸/۰ و ۰۲۲/۰ گرم از ریزنمونه ریشه در محیط کشت ۲,۴-D بدست آمد. تفکیکپذیری کالوسها در محیط کشت حاوی ۲,۴-D بهتر از NAA بود. نتایج این پژوهش میتواند در مطالعات باززایی غیرمستقیم، انتقال ژن و کشت سوسپانسیون سلولی به منظور تولید متابولیتهای ثانویه از جمله کتیرا در محیط درون شیشهای کاربرد داشته باشد.کلیدواژه ها
Astragalus verus, ۲, ۴-D, NAA, ریزنمونه, کالوس زاییاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.