شناسایی ژنوتیپ های برتر متحمل به تنش خشکی در چهار گونه از گراس های سردسیری بر اساس صفات مهم فیزیولوژیکی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله علمی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، دوره: 31، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRFP-31-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صالح امیری

, Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)

رضا محمدی

Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)

چکیده

چکیدهسابﻘه و هدف:گرا­س­ها از مهمترین گیاهان علوفه ای هستند که به منظور تولید علوفه، احداث چراگاه، احیاء مراتع و حفاظت خاک کاشته می­شوند. گراس های سردسیری چندساله دارای  ظرفیت تولید نسبتا بالا علوفه در شرایط نامساعد محیطی هستند و با توجه به سازگاری وسیع آنها برای اهداف مختلف کشاورزی و حفاظت خاک کشت و کار می شوند. این گیاهان دائمی با ریشه نسبتا عمیق در شرایط مناسب عمر طولانی دارند. این گیاهان قادر به استقرار و ادامه حیات در خاک های فقیر هستند، اگر حاصلخیزی خاک کافی باشد، محصول خوبی تولید خواهند کرد. هدف از این تحقیق، شناسایی و انتخاب ژنوتیپ های برتر چهار گونه­ گراس­ سردسیری چندساله از نظر پاسخ فیزیولوژیکی در شرایط تنش خشکی است.مواد و روشها:  در این تحقیق تعداد سه ژنوتیپ از هر یک از گونه­های فسکیوی بلند (F. arundinacea )، علف ­پشمکی (B. inermis)، علف ­باغ (D. glomerata) و علف ­گندمی بیابانی (A. desertorum) که از نظر عملکرد علوفه و بذر و در تنش خشکی رشد بهتری داشتند در آزمایش قبلی انتخاب شده بودند در دو آزمایش تنش خشکی ۵۰ درصد ظرفیت زراعی و آبیاری نرمال (۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی) در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در سال ۱۴۰۱ در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی کشت شدند. پس از اعمال تنش خشکی در مرحله رشد رویشی، برخی از صفات فیزیولوژیکی همانند شاخص پایداری غشای سلولی، محتوی رنگریزه برگ (کلروفیل a، کلروفیل b و کارتنوئید)، محتوی پروتئین و ظرفیت اسمزی در شرایط شاهد و تنش خشکی اندازه­گیری شدند.یافته ها: مقایسه میانگین داده­ها نشان داد که ژنوتیپ Fa-G۱ در فسکیوی بلند، ژنوتیپ Bi-G۳ در علف پشمکی، ژنوتیپ Dg-G۱ در علف باغ و ژنوتیپ Ad-G۱ در علف گندمی بیابانی در مقایسه با سایر ژنوتیپ­های هر یک از این گونه­ها در برابر تنش خشکی متحمل­تر بودند.نتیجهگیری:بر اساس نتایج به­دست آمده، شاخص ظرفیت اسمزی برگ می­تواند به عنوان یکی از مهمترین شاخص­های فیزیولوژیکی در شرایط تنش خشکی برای شناسایی ژنوتیپ­های متحمل به خشکی در این گونه­ها استفاده شود. نتیجه کلی نشان داد که علف گندمی بیابانی، علف پشمکی، فسکیوی بلند و علف باغ به ترتیب مقاوم­ترین گونه ها به تنش خشکی هستند.

کلیدواژه ها

Cell membrane stability (CMS), Content of pigments, Drought Stress, Soil Moisture

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.