بررسی و شناسایی قارچ ها ی همراه عارضه زوال درختان ارس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران، دوره: 21، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFRPR-21-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Hossein Jafary

استاد پژوهش، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

Shamsollah Najafi

محقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران

Neda Zand

محقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران

Taha Majidi

محقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران

چکیده

به منظور شناسایی عوامل قارچی همراه با درختان ارس در ارتفاعات شهرستان طارم، نمونه هایی از بافت های مختلف درختان بیمار تهیه و با استفاده از روش های معمول نسبت به کشت و جداسازی آنها اقدام گردید. برای شناسایی گونه ها، از روش های بررسی ریخت شناسی و شناسایی مولکولی استفاده شد. برای این منظور، ضمن استخراج DNA کل از تعداد ۱۱ گونه از قارچ های جداسازی شده، ناحیه فاصله انداز داخلی DNA رایبوزومی آنها با استفاده از پرایمرهای عمومی (ITS-۱ و ITS-۴) تکثیر و بعد با توالی یابی آنها و مقایسه با توالی های موجود در بانک های اطلاعاتی شناسایی گونه ها انجام شد. در مجموع بیش از ۱۵۰ جدایه قارچی در مدت سه سال از نمونه های آلوده درختان ارس جداسازی شد که بر اساس ویژگی های ظاهری و توالی یابی ناحیه ITS جدایه های قارچی، تعلق آنها به گونه های زیر تایید گردید: Nigrospora oryzae (۳۱ جدایه)، Penicillium spp. (۹ جدایه)، Aspergillus spp. (۴ جدایه)، Trichoderma spp. (۵ جدایه)، Aureobasidium pullulans (۳۳ جدایه)، Polyporus sp. (۳ جدایه)، Phoma sp. (۱۴ جدایه)، Phoma medicaginesis (۳ جدایه)، Alternaria alternata (۵ جدایه)، Alternaria sp. (۹ جدایه)، Alternaria consortialis (۶ جدایه)، Hormonema carpetanum (۵ جدایه)، Hormonema sp. (۹ جدایه)، Peyronellaea pinodella (۴ جدایه)، Kabatiella microsticta (۳ جدایه) و Microsphaeropsis spp. (۸ جدایه). بیشتر گونه ها ساپروفیت یا عوامل بیماری زای فرصت طلب هستند که اولین بار در ایران از روی ارس گزارش می شوند. این عوامل همزمان با ضعف میزبان در اثر ابتلا به گیاه انگل دارواشک، تنش خشکی و آفات با حمله به آنها باعث تسریع زوال میزبان می شوند.

کلیدواژه ها

زوال ارس, بیماری های قارچی, آفات, شناسایی با استفاده از توالی ITS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.