اعتبار اثباتی بینه مدعی علیه در دعاوی مدنی و کیفری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی، دوره: 13، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_FEQH-13-25_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 10
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Ruhollah Akrami

دانشیار حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه قم، قم، ایران (نویسنده مسئول)

Azizollah Fahimi

دانشیار گروه حقوق خصوصی دانشکده حقوق دانشگاه قم، قم، ایران

چکیده

در فقه امامیه، اقتضای قاعده «بینه و یمین» آن است که تکلیف به اقامه بینه، متوجه مدعی است و مدعی­علیه با سوگند می­تواند زمینه صدور حکم به نفع خویش را فراهم نماید. این قاعده در کنار برخی از روایات موجب شده است تا مشهور فقها بینه مدعی ­علیه را بی­اعتبار بدانند.در پژوهش حاضر با روشی توصیفی تحلیلی، منابع فقهی مورد مطالعه قرار گرفته و این نتیجه حاصل شده است که بینه مدعی­علیه نیز معتبر می­ باشد و اقتضای قواعد و اخبار، اعتبار چنین بینه­ای است که بنابر ارتکاز عقلا کاشفیت از واقع، از آن سلب نشده است. حتی در دعاوی ناظر بر جنایات علیه جسم اساسا تکلیف اولیه بر اقامه بینه، بر عهده مدعی­علیه ثابت شده و در دعاوی حد و تعزیر نیز بینه مدعی علیه به حکم قاعده درا، موجب عروض شبهه نسبت به بینه مدعی و به تبع بی­اعتباری آن خواهد شد. حقوق موضوعه کشور نسبت به این مساله صراحتا تعیین تکلیف ننموده است لکن از ماده ۱۸۵ قانون مجازات اسلامی، تایید نظریه مختار از سوی قانونگذار قابل استفاده است.

کلیدواژه ها

شهادت, بینه مدعی­علیه, اثبات دعوا, فقه امامیه, حقوق ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.