برجسته سازی در قصه های موجود در تذکره های دوره گورکانیان شبه قاره هند

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مطالعات زبانی و بلاغی، دوره: 13، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_RHET-13-30_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 25
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Arezoo Naghizade

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه سمنان (نویسنده مسئول)

Esmat Esmaeili

دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه سمنان

چکیده

توجه به تاریخ ادبیات و زندگی نامه نویسی، با نگارش تذکره ها، به ویژه در دوره حکومت گورکانیان در هند، بیش از هر زمان دیگر بوده است. تذکره نویسان از ابزار متعددی برای ارتقای جایگاه ادبی کتاب های خود و نشان دادن قدرتشان در خلق یک اثر ادبی استفاده می کردند. یکی از این ابزارها، قصه ها و روایات قصه­گونه است که درباره شخصیت های مطرح شکل گرفته است. برای درک و سنجش بهتر این روایات قصه­گونه و اینکه تا چه حد زبان این بخش از تذکره ها به ادبیات نزدیک می شود، نیاز به ابزاری چون بررسی برجسته سازی های زبانی آن وجود دارد. بر اساس آنچه فرمالیست های روسی مطرح کرده اند، آشنایی زدایی از زبان معیار، موجب ایجاد متنی ادبی می شود و وسیله آشنایی زدایی، برجسته سازی زبانی به دو روش قاعده افزایی و هنجارگریزی است. بی شک، قصه های موجود در تذکره ها، بستری مناسب برای تثبیت موقعیت تذکره نویسان به عنوان ادیبی آگاه به ظرایف زبانی بوده و این مقاله در پی نشان دادن همین بخش ادبی در تذکره هاست.

کلیدواژه ها

برجسته سازی, هنجارگریزی, قاعده افزایی, قصه, تذکره, تذکره های دوره گورکانیان هند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.