تبیین مدل کیفی پایه برای تاب آوری فضائی در معماری فضاهای کاری با محدودیت بالا (اتاق تمیز صنعتی)با رویکرد انسان محور
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: نشریه علوم، فناوری و کاربردهای فضایی، دوره: 4، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JSRC-4-1_012
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 129
نویسندگان
دانشجوی دکتری دانشگاه علم و صنعت ایران عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان
دانشیار گروه معماری دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران
دانشیار گروه معماری دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران
استادگروه معماری دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران
چکیده
مطالعات پیشین، ارتباط بین آسایش، سلامت و بهره وری را در فضاهای کار معمولی اثبات کرده اند. در فضاهای کاری خاص، مانند اتاق تمیز صنعتی، قابلیت تحمل برای کارکنان سخت تر می شود، زیرا استاندارد های سختگیرانه باعث محدود شدن دسترسی، تردد و محدودیت های شدید تعاملاتی و بصری، می شوند. هدف این پژوهش، یافتن راهی برای جبران این قبیل، کاستی ها در فضاهای یاد شده است. پژوهش حاضر از منظر هدف، اکتشافی و به لحاظ استفاده، کاربردی است و از نظر فنون گردآوری داده ها، کیفی. ابتدا مطالعات اسنادی در حوزه مفاهیم محوری، کیفیت فضا، ابعاد تاب آوری و مبانی نظری موضوع انجام شد، تا مولفه های موثر بر فضا و اهداف کیفی آن استخراج گردد. سپس، جهت گردآوری داده های میدانی، مصاحبه های عمیق با خبرگان حوزه های مربوطه، روش گروه متمرکز به کار گرفته شد. بر این اساس، آسایش بصری و آسایش صوتی، به ترتیب بالاترین تاثیر را در سازگاری محیطی جهت تامین مطلوبیت فضایی دارند؛ سازگاری ارگونومی و سازگاری حسی – عاطفی، در این خصوص با تاثیر متوسط و در اولویت پایین تر، ارزیابی شدند. نتیجه این که تامین آسایش بصری و صوتی، در شکل دهی به مدل کیفی مطلوبیت فضا های خاص مانند اتاق تمیز صنعتی پیشتاز هستند. نتایج حاصل از پژوهش به شکل یک الگوی جامع تحت عنوان " مدل یکپارچه انسان محور در تعامل بین تاب آوری فضای معماری و عوامل مطلوبیت فضا " شکل گرفت. با توجه به یافته های میدانی و گزاره های محتوایی استخراج شده، آسایش بصری دارای بیشترین میزان تاثیر گذاری بر میزان تاب آوری فضایی می باشد. نتایج پژوهش، در مقایسه با تحقیقات پیشین، نشان می دهد که در واقع، عامل "کامیابی" شدیدا متاثر از عامل "آسایش بصری" است. پژوهش، در نهایت، یک مدل چندوجهی برای تاب آوری فضایی در معماری فضاهای کاری با محدودیت بالا را پیشنهاد می کند.کلیدواژه ها
اتاق تمیز", سلامت کارکنان", تاب آوری فضایی", استرس محیط کار", ", انعطاف پذیری فضای کار"اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.