بررسی مشخصات درجا و سه محوری دینامیکی خاکهای آبرفتی غیرچسبنده با تمرکز بر عمق لایه فرسایش سطحی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: پژوهشنامه حمل و نقل، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_TRJ-21-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 74
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عطا آقایی آرایی

دانشیار، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، تهران، ایران

چکیده

این مقاله مشخصات درجا صحرایی سه نمونه خاک ماسه ای غیرچسنده و یک نمونه خاک لای شامل تعیین مقاومت الکتریکی و سرعت امواج به روش لرزه نگاری  شکست مرزی و درون گمانه و مقایسه آن با نتایج سه محوری دینامیکی را بررسی می کند. بیشترین و کمترین مقادیر مقاومت الکتریکی به ترتیب مربوط به خاک SM گمانه BH۸ و خاک ML گمانه BH۳۴ است. مقاومت الکتریکی "لایه فرسایش سطحی" در بخشهای سطحی به ترتیب حدود ۲ و ۳ برابر حداقل مقادیر آن در کل عمق گمانه ۳۰ متری به ترتیب برای خاکهای ماسه ای SM یا SW و ML است. سرعت موج برشی "لایه فرسایش سطحی"، حداکثر  نصف متوسط سرعت موج برشی کل لایه ۳۰ متری است. ضخامت "لایه فرسایش سطحی" براساس سرعت موج برشی روش شکست مرزی تا عمق ۹/۳، ۸/۲، ۷/۱و ۲/۷ متر به ترتیب برای خاک SW گمانه BH۳۲، SM گمانه BH۳، SM گمانهBH۸  و ML گمانه BH۳۴  است که داده های مقاومت الکتریکی، با تفاوت حدود ۳۰% ضخامت­های مذکور را تایید می کند. سرعت موج برشی بدست آمده روش شکست مرزی و روش درون گمانه ایزنتروالی به ترتیب معرف مقادیر سرعت در جهت افقی و طولی و به نوعی معرف تخمینی از بیش تحکیم یافتگی نمونه درجا است. در ادامه روی مصالح متراکم شده SM گمانه BH۸ با رطوبت ساخت بهینه و شرایط نیمه اشباع و اشباع کامل، آزمایش های نوسانی دینامیکی با دستگاه سه محوری بزرگ مقیاس طبق ASTM D۳۹۹۹ انجام شد. نمونه ها تحت تحکیم همسان و  غیرهمسانی ( / ) مختلف و  برابر ۱، ۲ و  ۵ و  فرکانس های ۵/۰، ۱، ۲، ۵ و Hz۱۰ آزمایش شدند. با توجه به تفاوت قابل ملاحظه بین مقادیر و  مصالح ماسه ای از جمله SM گمانه  BH۸با نتایج موجود در ادبیات فنی، لزوم انجام آزمایش برای دستابی به منجنی های مناسب مورد تاکید است. تطابق نسبتاخوبی بین داده­های صحرایی سرعت موج برشی متوسط از سطح روش درون گمانه با متوسط مقادیر نمونه آزمایشگاهی سه محوری تحت تحکیم غیرهمسان برقرار است.

کلیدواژه ها

آبرفت, غیرچسبنده, مقاومت الکتریکی, سرعت موج , مدول برشی, نسبت میرایی, غیرهمسانی, فرکانس , مونوتونیک پسانوسانی, لایه فرسایش سطحی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.