ارایه روشی نوین جهت ارزیابی عملکرد ایمنی ترافیک در سطح مناطق شهری (مطالعه موردی: مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: پژوهشنامه حمل و نقل، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_TRJ-21-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 106
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی توکلی کاشانی

دانشیار، دانشکده مهندسی عمران و مرکز تحقیقات ایمنی کاربردی حمل ونقل جاده ای دانشگاه علم و صنعت ایران، نارمک، تهران

پیام معینی

مدیر گروه مطالعات حمل ونقل و ترافیک، مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران

علی ذهب صنیعی

کارشناس گروه مطالعات حمل ونقل و ترافیک، مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران

حسن خاکسار

استادیار، گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران

چکیده

ارائه یک دید جامع نسبت به وضعیت ایمنی مناطق تهران، یک گام اولیه اما بسیار مهم برای شناسایی سیاست هایی است که می تواند به تسریع روند پیشرفت در بهبود ایمنی کمک کند. چنین ارزیابی هایی به مسئولان و تصمیم گیران هر منطقه کمک می کند که از نقاط ضعف و قوت عملکرد خود در بهبود ایمنی ترافیک نسبت به سایر مناطق اطلاع یافته و با شناسایی و الگوگیری از موفق ترین مناطق، برنامه های عملیاتی و سیاست های آینده خود را اصلاح نمایند. مهمتر از سطح منطقه، دیدگاه و شناخت نسبی واحدهای ستادی از مناطق است. اگر صرفا بر اساس نوسانات و تعداد تصادفات و یا تعداد تصادفات منجر به فوت در هر منطقه تصمیم گیری شود، به دلیل تاثیر برخی متغیرهای مستقل در ایمنی مناطق مانند تفاوت در جمعیت و مساحت مناطق، تصمیم مورد نظر خالی از اشکال نخواهد بود. از طرفی دیگر با توجه به تفاوت در تجهیزات و امکانات مناطق مانند تجهیزات امدادرسانی، تعداد دوربین ایمنی و میزان بودجه ای که سال قبل داشته اند و مانند این موارد، این تصمیم گیری به دور از عدالت خواهد بود. در این مطالعه هدف اصلی پیدا کردن الگو و روشی جهت مقایسه ایمنی ترافیک مناطق شهری و مقایسه نسبی و منصفانه و با لحاظ کردن جمیع شرایط می باشد. بدین منظور از مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران به عنوان مطالعه موردی استفاده شده است. بدین صورت که در گام اول به شناسایی پارامترهای مورد نیاز جهت ارزیابی عملکرد ایمنی ترافیک در سطح منطقه ای.پرداخته شده است. در گام دوم چهارچوب ریسک، مواجهه، ظرفیت و توانمندی برای ارزیابی عملکرد ایمنی ترافیک مناطق ارائه گردید و در نهایت با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها به ارزیابی ایمنی ترافیک مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران پرداخته شده است. نتایج مطالعه نشان داد که در بین مناطق ۲۲ گانه، منطقه ۲۲ بهترین عملکرد و منطقه ۱۹ بدترین عملکرد در زمینه ایمنی ترافیک را داشته است.

کلیدواژه ها

ارزیابی ایمنی منطقه ای, تحلیل پوششی داده ها, ظرفیت و توانمندی, مناطق شهرداری تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.