تحلیل اقتصاد سنجی بازار کشتی های کانتینری با تاکید بر نرخ کرایه حمل و نقل

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: پژوهشنامه حمل و نقل، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_TRJ-21-3_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر معتمدی

استادیار، گروه اقتصاد و بیمه دریایی، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، ایران

سیدناصر سعیدی

دانشیار، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه علوم و فنون دریایی، خرمشهر، ایران

فاطمه حسین پور

استادیار، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، ایران

چکیده

تعیین نرخ کرایه در بازار کشتی رانی کانتینری نقش مهمی در جهت دهی به بازار و اتخاذ تصمیمات بلند مدت در تجارت جهانی دارد. به منظور بررسی نقش نرخ کرایه در بازار کشتی رانی کانتینری در این مطالعه از داده های سالیانه بارانداز کانتینر (CPT)، نرخ اجاره بهای کشتی های کانتینری (Fr)، ظرفیت ناوگان کانتینری (FC) و قیمت نفت برنت (Brent) در طول دوره زمانی ۲۰۲۰-۱۹۹۵ استفاده شده است. داده ها از گزارشات مروری بر حمل و نقل دریایی سازمان آنکتاد در سال های مختلف جمع آوری شده است. در این مطالعه علاوه بر تاثیر مستقیم هر یک از متغیرها بر نرخ کرایه، سعی شده تاثیرات متقابل آن ها برای بررسی دقیق تر نیز در نظر گرفته شود. برای این منظور ابتدا دو تک معادله با استفاده از روش ARDL برآوردشدند و سپس سیستم معادلات در چارچوب مدل حداقل مربعات سه مرحله ای برآورد شد. نتایج نشان داد در بلند مدت نرخ اجاره بهای کشتی کانتینری و بارانداز کانتینر تاثیر مثبت معنادار و قیمت نفت برنت نیز تاثیر منفی معناداری بر ظرفیت ناوگان کانتینری دارد. همچنین بار انداز کشتی تاثیر مثبت معنادار و ظرفیت ناوگان کانتینری تاثیر منفی معنادار بر نرخ اجاره بهای کشتی دارد. بعد از برآورد رابطه بلند مدت، رابطه تحصیح خطا نیز برآورد شد. نتایج مدل های تصحیح خطا نشان داد ضریب تصحیح خطا در هر دو مدل منفی و معنا دار است، بنابراین مدل به سمت بلند مدت همگرا است. سپس مدل ها با استفاده از روش سیستم معادلات همزمان سه مرحله ای (۳sls) به صورت مشترک حل شدند. نتایج حل همزمان مدل ها نیز نتایج رابطه بلند مدت را تایید کرد.

کلیدواژه ها

تجارت دریایی, حمل و نقل کانتینری, نرخ کرایه کشتی کانتینری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.