بررسی الگوی تصادفات در وضعیت مه گرفتگی و عوامل مرتبط با آن در شمال ایران در سال های ۱۳۹۳-۱۳۹۷.

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: پژوهشنامه حمل و نقل، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_TRJ-21-3_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عنایت اله همایی راد

استادیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، انستیتو تروما، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران

هانیه شافعی کوهستانی

دانش آموخته دکترا، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران

زهره سلمعلیان

مربی، دانشکده پرستاری و مامایی لنگرود، رشت، ایران

لیلا کوچکی نژاد ارم ساداتی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، مرکز تحقیقات تروما جاده ای، انستیتو تروما، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران

چکیده

شرایط اقلیمی همواره تاثیر بسیاری بر روی کیفیت رانندگی و بالتبع خسارت، جراحت و مرگ و میر حوادث ترافیکی می­گذارد، در این بین شرایط، مه گرفتگی به علت وقوع ناگهانی و کاهش دید رانندگان به عنوان شرایط جوی مخاطره­آمیز نیاز به بررسی و مطالعه بیشتر دارد. هدف تعیین الگوی تصادفات در وضعیت مه گرفتگی و تعیین ارتباط عوامل مربوط به راننده، جاده و تصادف با آسیب در استان گیلان در سال­های ۱۳۹۳-۱۳۹۷ بود. در این مطالعه توصیفی- تحلیلی گذشته­نگر، تمام حوادث ترافیکی بوقوع پیوسته در سال­های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۷ در استان گیلان در وضعیت مه تحت بررسی قرار گرفته و کلیه داده­ها وارد نرم­افزار STATA شدند و تخمین زننده سری زمانی به­صورت مدل رگرسیونی چند متغیره برای وجود و یا عدم وجود رابطه بین متغیرهای مطالعه مورد استفاده قرار گرفت. در هوای مه آلود میزان مرگ و میر حوادث ترافیکی به طور معنی­داری بیشتر از سایر وضعیت­های آب و هوایی بود( ۴۷۱/۱ = IRR). با افزایش سن احتمال مرگ و میر در مه کاهش و در رانندگان زن احتمال مرگ به طور چشمگیری افزایش یافته بود(۰۰۱/۰=p). بیشترین تصادفات در هوای مه آلود به ترتیب در ماه­های دی ۰.۰۰۰p =، بهمن ۰۰۱/۰p = و آبان ۰۱۲/۰p = بود ولی در ماه­های خرداد، تیر، مرداد و شهریور تصادف در هوای مه آلود به طور معنی­داری کمتر بود. با توجه به این امر که در وضعیت مه میزان مرگ و میر به طور معنی­داری بیشتر از سایر وضعیت­های آب و هوایی بود، هشدار و اطلاع رسانی به عموم مردم ضروری است. ضمنا در برنامه­های آموزشی ترافیکی، رانندگان زن و رانندگان کم سن، باید به عنوان گروه هدف برنامه­ها قرار گیرند. به علاوه، مداخلات پیشگیرانه باید بیشتر در ماه­های آبان، دی و بهمن و درشهرستان­های انزلی و رشت انجام شود.

کلیدواژه ها

تروما, حوادث ترافیکی, مه, آسیب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.