مطالعه و بررسی جایگاه دکترین نقض کارآمد قرارداد در نظام حقوقی ایران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی حقوق، علوم سیاسی، سیاست اسلامی و فقه اسلامی
  • کد COI اختصاصی: LPPJ01_1726
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 502
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه مالکی فروشانی

دانشجوی دکتری تخصصی دانشگاه تهران واحد پردیس

چکیده

خط سیر و روایت اصلی پیرامون حقوق قراردادها، تلاش برای حفاظت و ثبات آن بوده است و اموری نظیر فسخ و بطلان، همواره منوط به احراز شرایط استثنایی و فورس ماژور بوده است ، اما رویکردهای دیگری در این خصوص شکل گرفته است که قائل به نقض سهل تر قراردادها به واسطه رضایت ، سود بیشتر یا جلوگیری از ضرر است که تحت عنوان دکترین نقض کارآمد شناخته می شود و به موجب آن، اگر نقض قرارداد، کارایی و سود بیشتری از اجرای آن داشته باشد، طرف یا طرفین نسبت به نقض آن اقدام می کنند. دغدغه این پژوهش حول این محور شکل گرفته است که آیا بستر حقوق خصوصی ایران، قانون مدنی و پشتوانه های فقهی آن، امکان اجرایی شدن این رویکرد را می دهد یا با موانع و چالش هایی روبرو خواهد شد. نتایج تحقیق نشان داد که این رویکرد در حقوق داخلی جایگاه قابل اتکایی ندارد، چرا که در حقوق مدنی ایران، اولویت با اصل لزوم قراردادها است و این امر در تناقض و مواجهه با نقض کارآمد قرارداد است ، همچنین در حقوق ایران، اصل حاکمیت اراده و اصل آزادی قراردادی و لزوم اجرای عین تعهد، لزوم تملک در عقد بیع ، مردد شدن حقوق طلبکار در اجرای اصل تعهد، پذیرش کاهلی زیان دیده در حقوق قراردادی و مسائل اخلاقی و فرهنگی دیگر، برخلاف آنچه که در حقوق و ساختار کشورهای تابع کامنلا وجود دارد، مانع اجرایی شدن دکترین مذکور است .

کلیدواژه ها

حقوق قراردادها؛ نقض قراردادها؛ دکترین نقض کارآمد قرارداد؛ حقوق مدنی ایران؛ اصل لزوم.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.