تحلیلی بر کتیبه ها و تزیینات ایلخانی در مسجد جامع بسطام
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: نشریه هنرهای کاربردی، دوره: 3، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_SAAJ-3-1_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 122
نویسندگان
استادیار. گروه باستان شناسی. مجتمع آموزش عالی گناباد، گناباد، خراسان رضوی، ایران
چکیده
مسجد جامع شهر بسطام، در فاصله ی اندکی از ارسن بایزید بسطامی، یکی از قدیم ترین مساجد ایران است. پیشینه ی مسجد به دوران ابتدای اسلامی بازمی گردد. کتیبه های متعدد و همچنین نقوش و تزیینات مختلفی در اطراف محراب و دیوار قبله ی مسجد جای دارد که از نظر هنری، تاریخی، سیاسی، فرهنگی، آیینی و اجتماعی دارای اهمیت است و ظاهرا عمده تزیینات و کتیبه های فعلی، متعلق به عصر ایلخانان است. هدف از انجام این پژوهش، مشخص کردن قدمت کتیبه های این اثر و همچنین روشن کردن نوع خطوط بکار رفته در آن و همچنین مضامین موجود در آنها و نیز معین کردن هنرمندان، حامیان و کسانی است که در ساخت این بنا دخیل بوده اند. نتایج این پژوهش که به شیوه ی توصیفی تحلیلی است و داده های آن به صورت مطالعات کتابخانه ای و پیمایش میدانی گردآوری شده، بیانگر آن است که عمده ی این کتیبه ها مربوط به عصر ایلخانی است. همچنین نقش پررنگ افراد مختلف فرهنگی، مذهبی و عرفانی همچنین اشخاص سیاسی و هنرمند در ساخت و پرداخت آثار هنری این مسجد و همچنین تنوع تزیینات و خطوط از دیگر نتایج این پژوهش است.مسجد جامع شهر بسطام، در فاصله ی اندکی از ارسن بایزید بسطامی، یکی از قدیم ترین مساجد ایران است. پیشینه ی مسجد به دوران ابتدای اسلامی بازمی گردد. کتیبه های متعدد و همچنین نقوش و تزیینات مختلفی در اطراف محراب و دیوار قبله ی مسجد جای دارد که از نظر هنری، تاریخی، سیاسی، فرهنگی، آیینی و اجتماعی دارای اهمیت است و ظاهرا عمده تزیینات و کتیبه های فعلی، متعلق به عصر ایلخانان است. هدف از انجام این پژوهش، مشخص کردن قدمت کتیبه های این اثر و همچنین روشن کردن نوع خطوط بکار رفته در آن و همچنین مضامین موجود در آنها و نیز معین کردن هنرمندان، حامیان و کسانی است که در ساخت این بنا دخیل بوده اند. نتایج این پژوهش که به شیوه ی توصیفی تحلیلی است و داده های آن به صورت مطالعاتکلیدواژه ها
کتیبه, تزیینات معماری, ایلخانی, بسطام, مسجدجامعاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.