تهیه نقشه درصد فراوانی نسبی ذرات خاک در مناطق تحت کشت زعفران شهرستان های تربت حیدریه، مه ولات و زاوه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی گیاهان دارویی و طب سنتی
  • کد COI اختصاصی: CTHU05_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 79
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسام آریان پور

دکتری علوم خاک، پژوهشکده زعفران، تربت حیدریه، ایرا ن

فائزه میرزائی

دانشجوی کارشناسی ارشد حفاظت خاک و آب، پژوهشکده زعفران، تربت حیدریه، ایرا ن

چکیده

زعفران به دلیل نیاز آبی پایین و ارزش اقتصادی بالا به طور ویژه ای در مناطق خشک و نیمه خشک کشورمان مورد استقبال واقع شده است. آگاهی دقیق از ویژگی های محیطی مورد نیاز برای این محصول، پایه و اساس توسعه کشاورزی جهت دسترسی به مدیریت بهتر و تولید بیشتر می باشد. بافت خاک یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده خصوصیات رشدی و عملکرد گل در گیاهان غده ای محسوب می شود. به همین جهت در اراضی تحت کشت زعفران در شهرستان های تربت حیدریه، مه ولات و زاوه بافت خاک به روش هیدرمتری تعیین و سپس نقشه پراکنش درصد ذرات خاک با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی GIS به روش درون یابی کریجینگ ترسیم شد. نتایج نشان داد که درصد شن خاک های منطقه مورد مطالعه از ۴۸/۹ تا ۴/۷۸ درصد تغییر می کند. میانگین درصد شن منطقه مورد مطالعه ۸۴/۴۲ درصد می باشد. قسمت غربی شهرستان زاوه همچنین غرب کدکن، درصد شن بیشتر و جلگه رخ درصد شن کمتری نسبت به سایر مناطق مورد مطالعه دارند. درصد رس خاک منطقه مورد مطالعه از ۰/۶ تا ۵۶/۴۴ درصد متغیر است. میانگین درصد رس کل منطقه مورد مطالعه ۲۶/۱۸ درصد می باشد. بیشترین میزان رس منطقه مورد مطالعه مربوط به اراضی جلگه رخ و قسمت شرقی شهرستان زاوه و کمترین آن مربوط به بخش مرکزی شهرستان تربت حیدریه، بخش بایگ و قسمت شمالی شهرستان فیض آباد می باشد. درصد سیلت خاک منطقه مورد مطالعه از ۶/۱۵ تا ۶۰ درصد متغیر می باشد. میانگین درصد سیلت کل منطقه مورد مطالعه ۹/۳۸ درصد می باشد. بیشترین درصد سیلت مربوط به جلگه رخ و قسمت جنوبی بخش مرکزی شهرستان تربت حیدریه و کمترین میزان آن مربوط به قسمت غربی بخش کدکن و غرب شهرستان زاوه می باشد. بافت غالب منطقه لوم و لوم شنی می باشد که جزو بافت های متوسط و سبک خاک محسوب می شود. اراضی بخش زاوه و قسمت غربی بخش کدکن از لحاظ بافت خاک مناسبترین مناطق جهت کشت زعفران شناسایی شدند. در سایر مناطق با توجه به نوع بافت خاک می توان اقدامات مدیریتی جهت اصلاح بافت خاک انجام داد.

کلیدواژه ها

بافت خاک، تربت حیدریه، زعفران، شن، نقشه خاک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.