تاثیر شرایط مختلف عمل آوری بر دوام خاک های رسی تثبیت شده با آهک (مطالعه ی ریز ساختاری و درشت ساختاری)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مهندسی زیر ساخت های حمل و نقل، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JTIEJO-4-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز سلطانی نژاد

دانشجوی دکترای عمران، مکانیک خاک و پی، دانشکده مهندسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

صلاح الدین حمیدی

دکترای مهندسی عمران، مکانیک خاک و پی، دانشکده مهندسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

سید مرتضی مرندی

استاد مهندسی عمران، مکانیک خاک و پی، دانشکده مهندسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

خاک­های رسی عموما در حالت خشک، سختی و مقاومت مناسب دارند. اما در حضور آب، دچار افت سختی و مقاومت زیاد شده، که موجب کاهش ظرفیت باربری و افزایش نشست و تراکم­پذیری خاک می­گردد. در پروژه­های عمرانی، خاک­های رسی، بخصوص رس­های نرم، با استفاده از آهک تثبیت میشوند. در پژوهش حاضر، نمونه­های خاک رسی کائولینیت، با ۱۰، ۱۵ و ۲۰ درصد آهک تثبیت و در دمای ۲۷ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۲±۹۸ درصد عمل­آوری شدند. سه سری خاک مطالعه شد: نمونه­های اول پس از ۱۴ روز، نمونه­های دوم پس از ۲۸ روز و نمونه­های سوم پس از ۱۴ روز عمل­آوری در آب، مستغرق شده و سپس آزمایش ­گردیدند. در راستای مطالعه درشت­ساختاری نمونه­ها تحت آزمایش تک­محوری و مطالعه ریزساختاری و ترکیبات سیمنتاسیون حاصل از واکنش خاک- آهک، آزمایش پراش اشعه ایکس (XRD)، عکس­های میکروسکوپی الکترون پویشی (SEM) و طیف­سنجی پراش انرژی پرتو ایکس (EDS یا EDX) انجام گردید. نتایج نشان داد که با استفاده از ۱۰% آهک، نمونه­هایی که بعد از ۱۴ روز عمل­آوری و ۱۴ روز در آب مستغرق شده­اند، در مقایسه با نمونه­ها ۲۸ روزه، به­واسطه­ی نفوذ آب و به دنبال آن شکسته و ضعیف شدن استحکام ترکیبات سیمنتاسیون، ۶۵% کاهش مقاومت داشتند. همچنین، در هر دوی مطالعات درشتساختاری و ریزساختاری، برای دستیابی به مقاومت مناسب، میزان آهک بهینه حدود ۱۰% است.

کلیدواژه ها

خاک رس, تثبیت خاک, آهک, مقاومت تک محوری, آزمایش های ریزساختاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.