نمادشناسی و نشانه شناسی در طرح ها و نقوش فرش ایران
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: سومین همایش فرهنگ و هنر اسلامی (ملی و بین المللی)
- کد COI اختصاصی: CLCA03_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 628
نویسندگان
کارشناسی ارشد هنراسلامی/ مطالعات تاریخی تطبیقی، دانشگاه هنر اصفهان، ایران
چکیده
فرش های دستباف ایران از نقوش بسیاری برخوردارند که برخی از آنها به گونه ای نمادین ترسیم شده اند. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نمادشناسی و نشانه شناسی در طرح ها و نقوش فرش ایران بود. پژوهش حاضر بنیادی و به روش توصیفی و مروری انجام گرفته است. جمع آوری مطالب و پیشینه نظری به روش کتابخانه ای بوده است. نتایج پژوهش نشان داد که طرح اسلیمی نماد گل های بهشتی و نماد شگفت انگیزی از مرتبه ای از تفکر و مراقبه، طرح درخت نیز نمادی از زندگی، طرح باغ ایرانی نمادی از هویت ایرانی و نمادی از بهار و بهشت، طرح گل نیلوفر نمادی از تولد دوباره و طرح گلدانی نیز نشانه ای از آفرینش بوده است. طرح سیمرغ در فرش ها به عنوان موجودی شکوهمند ترسیم می شده و در اکثر نقوش به صورت ترکیبی با جانداران دیگر به گونه ای درحال جدال ترسیم می شده اند که نماد پیروزی خیر بر شر بوده است. طرح مار نیز در دوره های مختلف معانی گوناگون داشته و نمادی از مردانگی، بی وفایی، پلیدی، تجدید حیات، حیله گری، خیانت، شیطان، عقل و نیروهای متضاد و خدایان زمینی بوده است.کلیدواژه ها
نمادشناسی، نشانه شناسی، طرحها، نقوش فرشمقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.