پژوهشی روایی- فقهی درباره موقعیت مکانی حائر حسینی و فرات
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه پژوهشنامه حج و زیارت، دوره: 8، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_HZRC-8-4_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 39
نویسندگان
دانشجوی دکتری کلام و فلسفه اسلامی و سطح سه حوزه علمیه قم
عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی
دانشجوی رشته دکتری امنیت ملی دانشکده امنیت ملی دانشگاه عالی دفاع ملی سطح سه حوزه علمیه قم-قم
چکیده
بسیاری از مناسک عبادی مستلزم داشتن یک تصور واضح و منطبق با واقع از موقعیت اماکن مقدس است. ازاین رو شناخت محدوده این موقعیت ها تاثیر به سزایی در حکم شرعی دارد. یکی از اماکنی که به دلیل سفارش معصومان احکام ویژه ای پیدا کرده، سرزمین کربلاست. برای برخی از اماکن مقدس در این سرزمین، از جمله حائر و فرات، احکام ویژه ای مانند تخییر بین قصر و اتمام نمازها در محدوده حائر، استحباب غسل زیارت در فرات و... بیان شده است. در این صورت لازمه تبعیت از این احکام شناخت دقیق محدوده مکانی آنهاست. نویسنده در این پژوهش با روش تحلیلی و جمع آوری مطالب به صورت کتابخانه ای و استفاده از منابع فقهی و روایی به بررسی محدوده حرم، حائر و رود فرات پرداخته و تلاش کرده که بین روایات به ظاهر متعارض درباره محدوده های این اماکن مقدس، جمع بندی و به قول صحیح دست پیدا کند. از دستاوردهای مهم این پژوهش می توان به شناسایی محدوده مکانی حائر (۱۰ الی ۵/۱۲ متر از قبر مطهر)، حرم (تا حدود ۳۵ متر از قبر مطهر) و فرات (آن قسمتی است که از سرزمین کربلا عبور می کند) اشاره کرد.کلیدواژه ها
قبه, حرم, حائرحسینی, فرات, کربلااطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.