تحلیل فقهی و حقوقی مشروعیت حکمیت در دعاوی خانوادگی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی علوم انسانی، علوم آموزشی، حقوق و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: HELSCONFE03_149
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نایب علیزاده نوایی

کارشناس ارشد روان شناسی ، مدرس دانشگاه پیام نور واحد بهنمیر، بهنمیر،ایران

زهرا تیرگر

دانشجوی دکتری حقوق ، بهنمیر،ایران

علیرضا عارفی

دانشجوی دکتری کامپیوتر ، بابلسر،ایران

مازیار ابراهیمی

کارشناس ارشد تاریخ اسلام، بهنمیر،ایران

سمیه ملا آقایی بهنمیری

کارشناس ارشد علوم تربیتی ، بهنمیر،ایران

چکیده

حکمیت یکی از ریشه دار ترین شیوه های حل و فصل دعاوی و اختلافات در میان عامه مردم است و نهادی دیرینه است که در ایران باستان و عربستان قبل از اسلام نیز رواج داشته و نمونه های تاریخی فراوانی در این خصوص وجود دارد. این نهاد یکی از احکام امضایی شرع مقدس اسلام است. اختلاف و کشمکش، از اولین پدیده ها و پی آمدهای زندگی گروهی و جمعی انسان هاست. حل اختلاف امری مطلوب و مورد خواست باطنی عموم انسان هاست. در عرصه اختلاف، آنچه مورد جدا واقع می شود، سرنوشت حق و برخورداری است. و هر یک از افراد طرف نزاع، آن حق و امتیاز را از آن خویش دانسته و دیگری را غاصب حق می داند، اما در این که مسئله باید حل شود، اختلافی نیست. همچنین حکمیت صرف نظر کردن افراد از مداخله مراجع رسمی در قطع و فصل دعاوی مربوط به حقوق خصوصی خودشان و تسلیم شدن آنها به حکومت خصوصی اشخاص است که از نظر معلومات و اطلاعات فنی یا شهرت به رستگاری و امانت، مورد اعتماد آنها هستند. با توجه به اینکه حکمیت یک مساله حقوقی و شرعی است و از جهت تاکید فراوان شرع مقدس و قرآن کریم، فقها نیز به مساله حکمیت اهمیت فراوانی داده اند و از راهکارهایی که اسلام جهت جلوگیری از طلاق و فروپاشی خانواده مطرح می کند، حکمیت است. در اسلام روش کار این است که حکمیت از سوی مرد و حکمیت از سوی زن برای مذاکره با آنها برگزیده شوند و داوران به حقیقت نماینده های واقعی زن وشوهرند و برای اصلاح کار زوجین تمام تلاش و کوشش خود را به کار می بندند.

کلیدواژه ها

حکمیت، اختلافات، حل و فصل دعاوی، طلاق، فروپاشی خانواده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.