تعارض انسان- حیات وحش و دیدگاه مردم محلی در ارتباط با حفاظت از حیات وحش در پارک ملی گلستان
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های محیط زیست، دوره: 13، شماره: 25
- کد COI اختصاصی: JR_EIAP-13-25_019
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 81
نویسندگان
دانش آموخته رشته محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
دانشیار گروه مدیریت مرتع، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
چکیده
درگیری بشر و حیات وحش موضوعی نوظهور در عصر کنونی است که با گذشت زمان شدت یافته است. این تحقیق جنبه های مختلف درگیری انسان و حیوانات وحشی را در پارک ملی گلستان ارزیابی می کند. مطالعه حاضر در ابتدا با استفاده از تحقیق میدانی برای جمع آوری اطلاعات اولیه در میان افراد بومی روستاهای اطراف پارک انجام شد. برای کسب اطلاعات تکمیلی در مورد مناقشات انسان و حیات وحش و نگرش مردم محلی نسبت به حیات وحش در منطقه مورد مطالعه از روش پرسش نامه باز و بسته استفاده شد. پاسخ دهندگان از جنس ها، گروه های سنی، گروه های دینی، مشاغل و زمینه های تحصیلی مختلف بودند. چهارده روستا بر اساس اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از بررسی اولیه، فاصله از پارک، مشکلات مربوط به آسیب زراعی، تلفات دام، بهداشت و سلامت انسان و وابستگی مردم محلی به پارک انتخاب شدند. در مجموع، ۴۸۹ نفر به طور تصادفی برای مصاحبه انتخاب شدند. بیشتر پاسخ دهندگان (۸۳/۴۶ درصد) عقیده داشتند در طی سال های اخیر جمعیت حیوانات مشکل ساز در منطقه افزایش یافته است. انواع اصلی درگیری های انسان- حیات وحش در این منطقه شامل حمله به محصول، شکار دام، افزایش خطر بیماری های دامی و تهدیدهای مستقیم برای زندگی انسان بود. ۱۴/۳۵ درصد از پاسخ دهندگان خسارت به محصولات را عامل اصلی مقابله با حیات وحش می دانستند. ۶۴/۳۲ درصد از پاسخ دهندگان شکار دام توسط حیوانات وحشی، ۵۸/۱۶ درصد از پاسخ دهندگان تهدید جان انسان و ۶۳/۱۵ درصد از پاسخ دهندگان تهدید سلامت و بهداشت انسان توسط حیات وحش را دلایل مقابله خود با حیات وحش می دانستند.کلیدواژه ها
تعارض, انسان, حیات وحش, حفاظت, پارک ملی گلستاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.