پارامترهای محیط زیستی یا فعالیت های انسانی کدام یک بیشترین تاثیر را بر غلظت متان اتمسفری ایران دارند؟

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی مهندسی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: EEMCONF06_150
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 372
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحسن موسوی

محقق پسا دکتری آمایش محیط زیست، پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی

نغمه مبرقعی

دانشیار گروه برنامه ریزی محیط زیست، پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

اگر زمین را به عنوان یک سیستم در نظر بگیریم، میتوان منابعی برای ورود و خروج کربن به آن شناسایی کرد. منابع ورودی کربن شامل تنفس گیاهان، تنفس خاک، مصرف سوخت های فسیلی و تغییر کاربری زمین هستند. از سوی دیگر، منابع خروجی کربن شامل جذب کربن توسط اقیانوس ها، انتشار آن در اتمسفر و جذب آن از طریق فتوسنتز گیاهان میباشد. این تبادل کربن بین منابع ورودی و خروجی باعث ایجاد چرخه کربن میشود. این مطالعه به بررسی نقش متغیرهای مختلف محیط زیستی و انسانی بر الگوهای فضایی غلظت متان (XCH۴) در اتمسفر ایران پرداخته است. با استفاده از تکنیک اهمیت جایگشتی (PI) ، تاثیر نسبی عوامل مانند پوشش گیاهی، انتشار CH۴ انسانی، دمای سطح زمین، بارش و سرعت باد بر توزیع فضایی XCH۴ ارزیابی شد . نتایج نشان داد که دمای سطح زمین، سرعت باد، رطوبت خاک و پوشش گیاهی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر XCH۴ هستند، در حالی که انتشا ر CH۴ انسانی نقش کمتری دارد. در شش ماه اول سال (زمستان و بهار)، دمای سطح زمین، رطوبت خاک، سرعت باد، پوشش گیاهی و انتشار CH۴ انسانی به ترتیب مهمترین عوامل بودند. در شش ماه دوم سال (تابستان و پاییز)، ترتیب عبارت بود از: دمای سطح زمین، سرعت باد، پوشش گیاهی، رطوبت خاک و انتشار CH۴ انسانی .این نتایج بر اهمیت فرآیندهای هواشناسی و اکوسیستمی در تنظیم مقدار و الگوهای فضایی XCH۴ تاکید میکنند. علیرغم افزایش انتشار CH۴ انسانی، اثرات فضایی آن در مقیاس های بزرگ تحت تاثیر کنترل های طبیعی محیطی قرار گرفته است. این مطالعه ضرورت درک عمیق تر از فرآیندهای طبیعی و دینامیک فصلی آنها را برای مدیریت و کاهش انتشار CH۴ برجسته می سازد .

کلیدواژه ها

متان، انتشار گازهای گلخانه ای، تغییرات اقلیمی، ایران، گرمایش جهانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.