مقایسه شاخص مطلوبیت و ترجیح زیستگاه سیاه ماهی مرکزی (Capoeta buhsei, Kessler ۱۸۷۷) در دو فصل پاییز و زمستان در رودخانه جاجرود، حوضه دریاچه نمک

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های محیط زیست، دوره: 14، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_EIAP-14-28_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیل ایگدری

دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

مظاهر زمانی فرادنبه

دانش آموخته دکتری تخصصی، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.

عطا مولودی صالح

دانش آموخته دکتری تخصصی، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

هادی پورباقر

دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

چکیده

این مطالعه به منظور مقایسه مطلوبیت و ترجیح زیستگاهی Capoeta buhsei در دو فصل پاییز و زمستان در رودخانه جاجرود از حوضه دریاچه نمک به اجرا در آمد. بدین منظور نمونه برداری در دو فصل پاییز (آبان ماه) و زمستان (اسفندماه) سال ۱۳۹۲ در رودخانه جاجرود از پایین دست به سمت بالادست رودخانه در ۱۸ ایستگاه با استفاده از دستگاه الکتروشوکر صورت گرفت و متغیرهای محیطی از جمله ارتفاع از سطح دریا، عرض رودخانه، عمق آب، سرعت جریان آب، قطر متوسط سنگ غالب بستر، شیب بستر، pH، EC، TDS و دما مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که زیستگاه ترجیحی گونه C.buhsei در فصل پاییز ارتفاع، عمق، شیب، عرض و سرعت جریان کم، سنگ های بستر درشت، دمای بالا، pH خنثی، EC بالا و TDS متوسط و در فصل زمستان دارای ارتفاع، عمق و عرض متوسط، سرعت جریان کم، شیب زیاد، دمای بالا، pH کمی اسیدی تا خنثی، EC کم و TDS کم می باشد. مقادیر پایین شاخص مطلوبیت برای فاکتورهای عرض رودخانه، سرعت جریان، قطر متوسط سنگ بستر، شیب بستر، دمای آب و EC باعث شده اندکه رودخانه جاجرود در فصل پاییز نسبت به فصل زمستان مطلوبیت کمتری داشته باشد.

کلیدواژه ها

سیاه ماهی مرکزی, مطلوبیت زیستگاه, رودخانه جاجرود, حوضه دریاچه نمک, متغییرهای محیطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.