تحلیل تطبیقی اثرات پوشش گیاهی بر میزان انرژی حرارتی و دمای مناطق شهری (مطالعه موردی: شهرساری)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های محیط زیست، دوره: 14، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_EIAP-14-28_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیژه تیموری

۱. دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران

مهرداد رمضانی پور

گروه جغرافیا، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران

آمنه حقزاد

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران

کیا بزرگمهر

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران

چکیده

شهر ساری به عنوان یکی از شهرهای پرجمعیت ایران با رشد فزاینده شهرنشینی روبه رو است که منجر به ایجاد دگرگونی های بسیاری در این شهر شده است. هدف تحقیق حاضر، تحلیل تطبیقی اثرات پوشش گیاهی بر افزایش انرژی حرارتی و افزایش دمای شهر ساری است. با توجه به این که تحقیق حاضر به تحلیل تطبیقی اثرات پوشش گیاهی بر افزایش انرژی حرارتی و افزایش دمای شهر ساری در سه مقطع زمانی از۱۳۷۸ تا ۱۳۹۸ پرداخته است، می توان گفت جامعه مورد بررسی در این تحقیق وضعیت محلی (دما و پوشش گیاهی) شهر ساری بوده است. همچنین داده های پژوهش حاضر در زمینه آلاینده های هوا مشتمل بر داده های لندست و سنتینل است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش حاضر مبتنی بر پردازش داده های ماهواره لندست و سنتینل و با استفاده از نرم افزارهای ArcGIS و Terrset صورت گرفته است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در سه مقطع زمانی فوق، دمای سطح زمین به موازات کاهش پوشش گیاهی در شهر ساری افزایش یافته است و در سال ۱۳۷۸ با کمترین درجه سلسیوس از ۱۹ تا ۳۲ ، به میزان ۲۳ تا ۴۱ درجه سلسیوس در سال ۱۳۹۸ رسیده است و با کاهش میزان پوشش گیاهی براساس ساخت و سازها و گسترش فیزیکی شهر، درجه حرارت به میزان قابل توجه افزایش یافته است. نتایج محاسبه همبستگی بین حرارت سطح نواحی شهر ساری نشان می دهد بین میزان انرژی گرمایی سطح نواحی شهر ساری در سال۱۳۷۸ و ۱۳۹۸ به مقدار ۴۷/۰ همبستگی فضایی (نقطه به نقطه) وجود دارد، این بدان معناست که ۰۵۳/۰ از مساحت شهر ساری در طی دو دهه اخیر الگوی میزان حرارت خود را تغییر داده است.

کلیدواژه ها

پوشش گیاهی, انرژی حرارتی, محیط زیست شهری, شهر ساری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.