مرور دامنه پژوهش های مدیریت راهبردی اسلامی در ایران: فرامطالعه مقالات منتشرشده تا سال ۱۴۰۰ هجری شمسی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه مدیریت اسلامی، دوره: 32، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IMIHU-32-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 63
نویسندگان
دانشکده معارف اسلامی و مدیریت، دانشگاه امام صادق (علیه السلام)
پژوهشگر دانشکده مدیریت دانشگاه امام حسین علیه السلام
دانشگاه امام صادق علیه السلام، تهران، ایران
چکیده
تاکنون مقالات متعددی در حوزه مدیریت راهبردی اسلامی تدوین شده است؛ بااین حال، مطالعات این حوزه پراکندگی موضوعی دارند. وجود یک نقشه مطالعاتی جامع برای حل این موضوع و تدوین برنامه راهبردی برای تحول و ارتقای دانش مدیریت راهبردی اسلامی ضروری است. سوال اصلی این پژوهش این است که: «اندازه و دامنه ادبیات موجود در حوزه مدیریت راهبردی اسلامی چقدر است؟ چه نقاط قوت و ضعفی دارد و در کدام حوزه ها خلا پژوهشی بیشتری نمایان است؟». روش تحقیق این پژوهش، مرور دامنه ای است و ورودی آن تمامی مقالات فارسی حوزه مدیریت راهبردی اسلامی هستند که در جامعه علمی جمهوری اسلامی ایران منتشر شده اند. بر اساس بررسی های انجام گرفته مجموعا ۵۶۵ پژوهش در این حوزه انجام شده که پس از غربالگری های علمی، ۳۶ پژوهش مورد بررسی دقیق قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد که این حوزه خلا نظری دارد؛ اگرچه پژوهش های این حوزه در سال های اخیر سیر صعودی داشته اند، اما تعداد آن ها بسیار کم است. علی رغم غنای بسیار زیاد منابع اسلامی اعم از قرآن کریم، احادیث شریف، منابع کلامی، فلسفی، اخلاقی، فقهی و...، متاسفانه از این منابع در دانش مدیریت راهبردی بسیار کم استفاده شده است. همچنین در این پژوهش، برای اولین بار، الگوی طبقه بندی هفت لایه ای مباحث مدیریت راهبردی ارائه شده است که عرضه پژوهش های مدیریت راهبردی اسلامی بر این الگو نشان می دهد بیش از ۶۰% پژوهش های این حوزه صرفا در لایه فرایند مدیریت راهبردی انجام شده و در سایر لایه ها یا اساسا پژوهشی انجام نشده و یا پژوهش های انجام شده بسیار حداقلی هستند. در نهایت تلاش شده با توجه به دامنه به دست آمده و ظرفیت های موجود در منابع اسلامی، پیشنهاداتی جهت تحول و ارتقای این حوزه دانشی مهم عرضه گردد.کلیدواژه ها
مدیریت راهبردی, مدیریت استراتژیک, مدیریت اسلامی, مطالعات ثانویه, مرور دامنهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.